Українці теж страждали від терактів – доповідь Держдепу США

Субота, 3 травня 2003, 12:44
Державний департамент США оприлюднив доповідь "Глобальний тероризм у 2002-му році", в якому чималий розділ присвячено Євразії.

У доповіді говориться, що Середня Азія, яка раніше страждала від базованих в Афганістані екстреміських сил, не стала минулого року об'єктом значної терористичної активності. В регіоні з'явилися американські бази.

Доповідь говорить, що Росія була об'єктом терористичних нападів - зокрема, згадано захоплення заручників у Москві в театрі на Дубровці.

У доповіді позитивно згадується Грузія та Азербайджан, а також їхній внесок у боротьбу з міжнародним тероризмом.

Українська частина доповіді перераховує співпрацю України зі США у проголошеній останніми кампанії боротьби з тероризмом.

Упродовж 2002-го року Україна дозволила понад п'ять тисяч пролетів над своєю територією літакам, які брали участь в операції проти талібів в Афганістані.

Україна також надала транспортну авіацію для деяких сил анти-терористичної коаліції, створивши так звані "повітряні мости".

В доповіді також говориться, що на прохання Вашингтона Україна оснастила стрілковою зброєю та боєкомплектами один із підрозділів нової афганської Національної Армії, який чисельно дорівнює бригаді. Київ приєднався до усіх 12-ти конвенцій ООН проти тероризму.

Уряд України на кошти США встановив ядерні портальні монітори в 20-ти прикордонних пунктах, в аеропортах і портах для виявлення транзиту ядерних матеріалів. Київ також зміцнює безпеку на українських атомних станціях.

Українська частина доповіді американського Держдепу також відзначає співпрацю України щодо посилення безпеки в дослідних інститутах, біологічні реагенти яких могли б використовуватись для виготовлення зброї.

Український парламент, йдеться в доповіді, нещодавно ухвалив закон про посилення експортного контролю, щоб запобігти потраплянню зброї до країн з одіозними режимами.

Доповідь американського дипломатичного відомства відзначає публічну підтримку президентом Леонідом Кучмою уряду США в боротьбі з тероризмом.

Доповідь згадує кілька десятків українських громадян, які були серед восьми сотень заручників, захоплених чеченськими екстремістами в Москві у жовтні минулого року. Троє громадян України тоді загинули, говорить доповідь держдепу США.

Українська служба Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування