Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-керівники ЄЕСУ своїми хворобами заважають прокуратурі довести справу до суду

Понеділок, 5 травня 2003, 16:20
Генеральна прокуратура України в травні має намір направити в суд кримінальну справу стосовно чотирьох колишніх керівників корпорації "Єдині енергетичні системи" Геннадія Тимошенка, Антонині Балюри, Лідії Сокольченко і Євгенія Шаго.

Про це на брифінгу в понеділок у Києві повідомив начальник головного слідчого управління Генпрокуратури Олександр Куций.
Він нагадав, що слідство у справі було завершене ще в січні, і обвинувачувані почали знайомитися зі справою.

У той же час обвинувачувані навмисне затягують процес ознайомлення, унаслідок чого Генпрокуратура змушена винести постанову, що обмежує термін ознайомлення зі справою, сказала Куций.

"Ці особи (колишні керівники "ЄЕСУ" - ІФ) у ході ознайомлення постійно заявляють, що вони хворіють, що вони погано себе почувають, однак медичні обстеження цього не підтверджують", - сказав він, підкресливши, що за день обвинувачувані могли знайомитися лише з трьома сторінками кримінальної справи.

Як повідомлялося, слідством було встановлено, що названі особи, "діючи в складі організованої злочинної групи під керівництвом і разом із президентом ПФК "ЄЕСУ" Юлією Тимошенко, навмисне, із корисливих міркувань, зловживаючи службовим становищем, шляхом службової підробки, вчинили ряд тяжких злочинів".

Зокрема, говоритися в повідомленні прес-служби, обвинувачувані "незаконно заволоділи валютними коштами на суму $2 млрд. 251 млн. 221 тис. 873,6 , отриманих від реалізації в Україні російського природного газу; приховали за кордоном України валютний виторг на суму $181 млн. 542 тис. 75,23 ; незаконно заволоділи державними коштами на суму 14 млн. 81 тис. 11 грн.; намагалися заволодіти державними коштами на суму 11 млн. 804 тис. 106,77 грн. і ухилялися від сплати податків на суму 21 млн. 375 тис. 304,74 грн.".

Кримінальна відповідальність за дані злочини передбачена частиною 5 статті 191, частиною 2 статті 15 і частиною 5 статті 191 Кримінально-процесуального кодексу України (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем і спроба заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах), частиною 3 статті 212 (ухиляння від сплати податків, що привело до фактичного ненадходження в державний бюджет коштів в особливо великих розмірах), частиною 2 статті 366 (службова підробка, що привело до тяжких наслідків), статтею 80 з оцінкою 1 (приховання валютного виторгу) у редакції закону України від 29.07.1994 р., повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Тимошенко, Шаго, Балюра й Сокольченко були екстрадовані з Туреччини в Україну 21 жовтня 2002 року. У цей же день Печерський місцевий суд дав санкцію на їх арешт, а 17 грудня минулого року продовжив термін утримання під вартою до 4 місяців.

У січні Сокольченко за рішенням суду випущена під підписку про невиїзд у зв'язку з погіршенням стану здоров'я.

"Інтерфакс-Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування