НАТО хоч і пробачило Кучму, але розмова вийшла "не солодка музика"

Вівторок, 6 травня 2003, 11:13
Генсек НАТО Джордж Робертсон заявив, що найбільші перепони на шляху України до НАТО подолано. "Співпраця між Україною і НАТО зажди перебувала високо в списку стратегічних пріоритетів Альянсу", - сказав Робертсон.

Цю заяву було зроблено після спільного засідання у Вашингтоні міністрів оборони країн-членів НАТО та українських представників, серед яких були секретар Ради нацбезпеки та оборони Євген Марчук і міністр оборони Володимир Шкідченко.

Джордж Робертсон визнав, що у відносинах альянсу з Києвом були складні часи.

"За останній рік у відносинах між Україною і НАТО мали місце певні проблемні моменти, але зараз ці труднощі подолано, ми рухаємось вперед. Я хотів би сказати, що український уряд докладає великих зусиль для досягнення мети на шляху до євроатлантичної інтеграції", - додав генсек НАТО.

Як повідомила прес-служба НАТО, для Брюсселя не завжди було ясним, як Київ підходить до співпраці з Альянсом і як збирається виконувати перед ним свої зобов'язання.

Втім, генеральний секретар зазначив, що неясностей стало менше після того, як український уряд доклав зусиль для євроатлантичної інтеграції.

Так, керівник Альянсу вважає, що в Україні стає більш прозорим оборонне планування й підготовка бюджету, збільшується демократичний контроль над армією, окрім того, наближаються стандарти збройних сил України й НАТО.

Робертсон нагадав, що Україна має реформувати не тільки армію, але й прикордонні й внутрішні війська, аби краще боротися з тероризмом і організованою злочинністю. За словами керівника НАТО, нині час для політичних заяв закінчився і Україна має виконати зобов'язання, взяті під час саміту в Празі.

Євген Марчук прокоментував зустріч, назвавши її дуже корисною. "Розмови між друзями не завжди лунають як найсолодша музика, але вони дуже корисні", - сказав Марчук.

Стосовно дати, коли Україна може подати заявку на членство у НАТО, Євген Марчук сказав: "Україна може подати заявку після того, як: по-перше, виконає цільовий план, потім перейде до плану дій щодо членства, потім інтенсифікований діалог, потім внутрішню процедуру, потім консенсус у себе вдома, підтримка населення не нижче 51 відсотка і далі ще ціла низка процедур, тобто це довготривалий шлях".

Українська служба Бі-Бі-Сі, Українська служба "Німецької хвилі"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News