Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українська влада боїться убивати журналістів, але продовжує залякувати

Середа, 7 травня 2003, 12:56
За даними Інституту масової інформації, три журналісти загинули в Україні у 2002 році за обставин, пов'язаних із професійною діяльністю, 4 - були арештовані, 24 - стали жертвами агресивних дій і залякувань.

Ці дані були приведені у середу на прес-конференції у Києві, на якій відбулася презентація чергового видання "Преса і влада. Хроніка протистояння 2002 року", заснованого на моніторингу, проведеному Інститутом масової інформації (ІМІ).

Як повідомив віце-президент Інституту масової інформації (ІМІ) Сергій Таран, відповідно до моніторингу, торік в Україні було зафіксовані 23 випадки політичного й економічного тиску на журналістів, 44 випадки перешкоджання журналістській діяльності, було пред'явлено 39 позовів до засобів масової інформації і журналістів, а також 27 позовів, ініційованих ЗМІ і журналістами.

За даними інституту, у 2002 році не зафіксовано фактів "відвертих політичних убивств журналістів", а також випадків осуду журналіста або позбавлення волі представників ЗМІ.

Найбільша кількість спроб залякати журналістів минулого зв'язані з парламентськими виборами, відзначив Таран.

У 26 з 39 судових позовів на адресу засобів масової інформації, за його словами, виконавча влада прямо або опосредкованно була позивачем до ЗМІ й окремих журналістів. Тільки у двох з цих випадків суди "ставали на сторону, що суперечила позиції виконавчої влади", відзначив він.

Переважна більшість позовів журналістів були спрямовані проти представників виконавчої влади, серед яких найчастішими були позови до органів прокуратури (5 випадків) і міліції (2 випадки).

Торік тільки в одному випадку журналістам удалося "однозначно виграти справу до представників виконавчої влади й у двох випадках - проти представників законодавчої (місцевої влади)", - повідомив Таран.

ІМІ є представництвом міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" в Україні і проводить подібні моніторинги протягом семи років.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

2002: Монополія Медведчука та Пінчука на ТБ. Справа Гонгадзе – "справжній прогрес"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування