КПУ, Батьківщина, СДПУ(О) і СПУ - найвпливовіші

Середа, 7 травня 2003, 16:51
Лідер блоку Віктор Ющенко значно випереджає інших претендентів на посаду президента за рівнем підтримки серед виборців.

Згідно даним соціологічного опитування, проведеного Центром "Соціополіс", якби вибори відбулися у найближчу неділю за Ющенка проголосували б 22% опитаних, за лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка - 13,3%, партії "Батьківщина" і однойменного блоку Юлію Тимошенко - 8,6%, Соціалістичної партії України Олександра Мороза - 6,1%, прем'єра Віктора Януковича - 4,4%, голови Адміністрації президента Віктора Медведчука - 3,7%.

Не змогли дати відповідь 27,9% респондентів, мають намір проголосувати за якого-небудь іншого кандидата - 4,6%.

Разом з тим найбільш впливовою в Україні названа Комуністична партія Петра Симоненка. 43% респондентів назвали КПУ партією, яка найбільшим чином впливає на політичне життя у країні.

31% вважають, що найвпливовішою партією в Україні є Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (лідер Юлія Тимошенко), 28% - назвали такою СДПУ(О) (лідер Віктор Медведчук), 24% - Соцпартію України (лідер Олександр Мороз).

Партіям, які входять до блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", довіряє наступна кількість респондентів: Народний Рух України (на момент опитування лідер Геннадій Удовенко) - 13%, партія "Реформи і Порядок" (Віктор Пинзеник) - 6%, Українська народна партія (Юрій Костенко) - 5%.

***

28% українців не чули про те, що президент України Леонід Кучма вніс у парламент пропозиції про зміни у Конституцію, що передбачає перехід до парламентсько-президентської республіки, 67% - знають про це.

Так, 38% респондентів згодні з пропозицією про те, що "закони України повинні прийматися всеукраїнським референдумом, крім законів з питань податків, бюджету й амністії, без затвердження парламентом". 31% - не згодні з цією пропозицією, 31% - не змогли визначитися з відповіддю.

З пропозицією президента про введення двопалатного парламенту згодні 29% опитаних, 30% - проти такого нововведення, 41% - не змогли відповісти ні "так", ні "ні".

Більш половини опитаних - 51% не змогли відповісти, чи підтримують вони пропозицію Кучми про те, що "державні збори (нижня палата парламенту) буде обиратися на пропорційній основі". З цим положенням згодні 28% опитаних, не згодні 21%.

41% респондентів підтримують положення про надання президенту можливість розпускати державні збори, якщо протягом місяця не сформована більшість, протягом 60 днів після відставки уряду на сформований новий, не прийнятий у визначений термін держбюджет на майбутній рік. 22% опитаних не згодні з цією пропозицією голови держави, 37% відповіли "не знаю".

Опитування проводилося 10-20 квітня у всіх регіонах. Усього опитано 2198 чоловік у 148 населених пунктах. Центр соціологічних і політичних досліджень і технологій "Соціополіс" створений після парламентських виборів 1998 року. Директором Центра є Володимир Полторак.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
15:06
Країни G7 обіцяють посилити протиповітряну оборону України
14:55
До України повернути 17-річну дівчину, яку вивезли з ТОТ до Росії
14:51
Вчені знайшли докази публічного осквернення решток королівської родини Мая у Гватемалі
14:49
Україна отримає понад пів мільярда євро для проєктів в енергетиці та відновленні житла
14:29
Як Росія відповідає на запити Червоного Хреста про підтвердження полону? Пояснює речник МКЧХ
Усі новини...