Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна передумала вступати в НАТО?

Середа, 7 травня 2003, 19:03
Екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк називає "лукавством" позицію офіційних осіб України, яка досі не подали заявку на членство в НАТО.

На прес-конференції у понеділок Тарасюк розкритикував заяву секретаря Радбезу Євгена Марчука, який пояснив ненадання заявки необхідністю пройти певні етапи.

"Все перекручується і ставиться з ніг на голову. За словами Марчука, ми спочатку повинні виконати цільовий план, який приймається лише на рік. Потім увійти у Програму підготовки до членства (MAP, Membership Action Plan), а після того – інтенсифікований діалог. А тоді можемо подавати заявку на членство в НАТО", - зазначив Тарасюк.

Тарасюк пояснив, що Марчук переставив етапи у часі: інтенсифікований діалог – це форма підготовки кандидатів на вступ до НАТО, яка стоїть перед Програмою підготовки до членства (МАР), а не навпаки, як у викладі Марчука.

"Крім того, кожна країна, зокрема Центрально-Східної Європи, які є вже членами НАТО, і ті, які готуються ними стати, починали з заяв на членство, а не з інтенсивного діалогу, а потім Програми підготовки до членства (МАР)".

"Що, треба пройти всі етапи, а потім визначатися: подавати заявку, чи ні? Як це можна назвати? Залишення простору для відступу?" – підкреслив Тарасюк.

"Ніхто немає ніяких процедурних обмежень у подачі заявки. Подача заявки – це ознака твердості політичної волі українського керівництва. Неподача цієї заявки, спроби пояснити, чому ця заявка не подається, є якраз ознаками непослідовності і нещирості", - додав Тарасюк, який очолює парламентський комітет з євроінтеграції.

Як повідомлялося, Євген Марчук стосовно дати, коли Україна може подати заявку на членство у НАТО, сказав: "Україна може подати заявку після того, як: по-перше, виконає цільовий план, потім перейде до плану дій щодо членства (МАР), потім інтенсифікований діалог, потім внутрішню процедуру, потім консенсус у себе вдома, підтримка населення не нижче 51 відсотка і далі ще ціла низка процедур, тобто це довготривалий шлях".

У свою чергу генсек НАТО Джордж Робертсон повідомив у рамках конференції у Вашингтоні, що в НАТО не отримували жодної заявки України на вступ.

Українська правда

Читайте також:

НАТО хоч і пробачило Кучму, але розмова вийшла "не солодка музика"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...