Американці будуть фінансувати українських миротворців в Іраку?

Понеділок, 2 червня 2003, 10:34
Посол США в Україні Карлос Паскуаль передав до українського МЗС офіційну ноту, в якій йдеться про готовність Вашингтона розглянути можливість допомоги у фінансуванні розгортання і підтримки українських сил в Іраку.

Про це в інтерв'ю програмі "Діловій світ. Тиждень" (УТ-1) повідомив сам посол. Посол сказав, що нота була передана ним у МЗС України минулої п'ятниці.

З його слів, США готові розглянути таку можливість, "якщо український уряд вирішить, що у нього є інтерес у направленні таких сил до Іраку, й, якщо Верховна Рада затвердить такий крок".

Відповідаючи на питання про можливий об'єм фінансування, Паскуаль відзначив, що США й Україна вже "відпрацювали традиційний спосіб співпраці у цьому плані". "Такий підхід вже застосовувався у Косово, Боснії і Герцеговині, Кувейті", - сказав він. "Як правило, ми оплачуємо транспортування, а також всі види витрат, які пов'язані з підтримкою діяльності і перебуванням сил у вказаному регіоні. Не виплачуємо зарплату - цього не дозволяють наші закони", - підкреслив посол.

Говорячи про можливість участі України у відновленні Іраку, Паскуаль сказав: "Я думаю, що для українських компаній зараз відкриваються більш широкі перспективи для діяльності в Іраку, бо Ірак нині став більш відкритим (10 днів тому були відмінені санкції ООН)".

Він також повідомив, що посольство зробило все можливе, щоб українські підприємства отримали необхідну інформацію про тендери, за якими відбирають субпідрядників за контрактами, отриманими американськими компаніями. "Я думаю, що українські компанії мають дуже хороші шанси", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування