Чому будуть допитувати Марчука, Волкова і Бакая

Понеділок, 2 червня 2003, 11:42
"Українська правда" публікує обґрунтування адвокатів Лазаренка для допиту високопосадовців України.

За інформацією УП, американська сторона обвинувачення не хотіла допиту нікого з великих українських політиків – крім Тимошенко. Але після того, як суддя північного округу Каліфорнії Мартін Дженкінс дав "добро", прокурор Марта Борщ звернулася до української Генпрокуратури запросити усіх із затвердженого суддею списку.

У протилежному випадку, якби прокурори не зробили все залежне для залучення свідків захисту, це вдарило б проти самих же прокурорів. У адвокатів Лазаренка з'явився б шанс говорити, що процес проти екс-прем'єра був "несправедливий".

Рішення про те, які свідчення будуть використані в судовому процесі, суддя Дженкінс вирішить пізніше.

У п'ятницю УП оприлюднила причини, через які Дженкінс погодився залучити свідком Леоніда Кучму. Зараз – аргументи, через які суд погодився взяти свідчення в колишніх прем'єрів Марчука і Пустовойтенка, а також екс-олігархів Волкова й Бакая. Ці матеріали отримані з джерел, не пов'язаних із жодною зі сторін у процесі "США проти Лазаренка".

"Євген Марчук. Містер Марчук – колишній прем'єр-міністр, колишній голова Служби безпеки України, секретар Ради національної безпеки.

Марчук був прем'єр-міністром у той час, коли був реструктурований ринок природного газу в Україні. Він був активно залучений до процесу і добре уявляє собі причини, через які були затверджені певні рішення. Він був свідком зустрічей за участі Вяхирєва й Пушкіна (екс-глава і екс-заступник глави правління "Газпрому" - УП).

Марчук може свідчити про те, як виник план реструктуризації і які аргументи були підставою для ухвалення рішень під час цього процесу. Він був учасником засідань Кабінету Міністрів восени й узимку 1995 року, і брав участь при затвердженні чотирьох рішень, коли держбюджет узяв на себе покриття боргів за газ. Він може підтвердити, що у підзахисного не було достатньої влади для реструктуризації ринку природного газу, а також про участь Чорномирдіна, Вяхирєва, Бакая й інших у переговорах і плануванні реструктуризації.

Він може підтвердити, що план реструктуризації був підтриманий різними експертами, і що Лазаренко не робив помилкових спроб надати пільги ЄЕСУ.

Марчук також може свідчити про певну активність, у якій він брав участь як урядовий чиновник, а також про практику участі українського керівництва у приватному бізнесі.

Валерій Пустовойтенко. Містер Пустовойтенко – колишній прем'єр-міністр України. Він може розповісти про рішення Кабінету Міністрів №81 від 16 січня 1996 року "Про реструктуризацію боргів за російський природний газ, імпортований у 1994 році".

Він може свідчити про аргументи, які стали причиною укладання договору про Pacific Modern Homes, а також про ціну попередніх, схожих угод.

Він також може дати свідчення про тиск і погрози на адресу Петра Шкудуна, одного зі свідків обвинувачення, щодо оплати за угодою з Pacific Modern Homes, якого змусили завершити оплату.

Крім того, очікується, що влада спробує довести, що Лазаренко заступився за Кириченка, який пізніше був арештований у Польщі.

До цього моменту був допитаний український дипломат у Польщі Валерій Коваль, який підозрюється у співучасті в цих спробах Лазаренка. Пустовойтенко написав лист на захист Кириченка польському прокуророві й інструктував Коваля стежити за справою Кириченка і може свідчити, що ані Лазаренко, ані Коваль не вчинили нічого неприйнятного на захист Кириченка.

Пустовойтенко також може дати свідчення про використання закордонних банківських рахунків і власності для збереження майна українських офіційних осіб в офшорах.

Олександр Волков. Містер Волков – бізнесмен, політик і найближчий соратник і радник Кучми. Волков брав участь у зустрічах саме напередодні від'їзду Лазаренка з України, і може розповісти про тиск, якого зазнавав Лазаренко на цих зустрічах.

Його свідчення важливі, оскільки можуть показати аргументи, якими керувався Лазаренко, щоб залишити Україну.

Він може дати свідчення про розмову за участю Кучми, Бориса Березовського і підзахисного. Він також може розповісти про методи фінансування президентської кампанії Кучми, а також про практику вилучення фондів у бізнесменів для проведення політичних кампаній.

На додаток Волков може дати свідчення про загальновідому практику використання власності кандидата, міжнародних компаній і банківських рахунків публічних діячів, а також про те, що це – широко застосовувана практика.

Ігор Бакай. Містер Бакай – президент "Інтергазу" і глава "Нафтогазу". Він був учасником численних зустрічей представників великого бізнесу й членів уряду, щодо перерозподілу ринку газу.

Він зустрічався з Ремом Вяхирєвим, директором РАТ "Газпром" і Олександром Пушкіним, їх обох сторона обвинувачення збирається допитати в Росії.

У 1995, коли обговорювався процес реструктуризації ринку газу, Бакай провів кілька зустрічей з Вяхирєвим і Пушкіним на цю тему.

Бакай може докладно розповісти про дискусії на цих зустрічах, поради й позиції різних учасників під час остаточного визначення ролі різних компаній у структурі територіального розподілу природного газу.

Бакай відкрито повідомляв про свою підтримку резолюції 1033 (у якій міститься план реструктуризації ринку газу) у січні 1996 року на засіданні Кабінету Міністрів.

Бакай може спростувати обвинувачення, що підзахисний намагався використовувати владу на користь ЄЕСУ, і може свідчити, що розпочаті зміни були ухвалені у відповідь на тиск іззовні, а також через дії інших персоналій".

***

Нагадаємо, що всі четверо – Марчук, Пустовойтенко, Волков і Бакай – затверджені Дженкінсом в якості свідків в рамках процесу "США проти Лазаренка". А наостанок УП публікує аргументи про залучення ще одного свідка.

Два тижні тому екс-міністр у Кабміні Лазаренка Василь Гурєєв в інтерв'ю УП ніяк не міг зрозуміти, чому вирішили його допитати. Спеціально для нього публікуємо аргументацію адвокатів Лазаренка, яка була сприйнята американським суддею:

"Василь Гурєєв. Містер Гурєєв був призначений міністром економіки у 1995. Він був присутній і був свідком зустрічей щодо реструктуризації газового ринку.

Разом із прем'єром Марчуком пан Гурєєв активно підтримував план реструктуризації газового ринку і був одним з ініціаторів процесу реалізації цього плану.

Він може дати свідчення, чому саме так був реструктурований ринок, а також про легальне підтвердження того, що рішення уряду були на користь ЄЕСУ, та про те, що це був не Лазаренко – той, хто затверджував будь-які пільги для ЄЕСУ на цих зустрічах".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...