Ющенку після перемоги у 2004 доведеться миритися з олігархами

Вівторок, 3 червня 2003, 13:58
Один із лідерів "Нашої України" Юрій Костенко вважає, що до кінця президентських виборів блок Ющенка перебуватиме в опозиції. Про це він заявив у інтерв'ю газеті "День".

На питання, чи можливе блокування "Нашої України" з кимсь із фракцій більшості в період до президентських виборів, Костенко сказав: "Ні, це неможливо, "поїзд пішов". Сьогодні "Наша Україна" працює у форматі опозиційної фракції, і цей формат збережеться до закінчення кампанії".

Костенко також висловив упевненість, що "Наша Україна", СПУ і БЮТ висунуть єдиного кандидата в президенти: "Я чомусь переконаний, що на цей раз ми приречені бути в одній коаліції. Саме приречені до того. Це не просто бажання конкретних політиків. Ми всі, хто виступає за демократичний устрій в Україні, приречені бути в одній коаліції. Це стосується як Олександра Мороза, так і Юлії Тимошенко".

Водночас він сказав, що "проблем дуже багато є і буде", однак "постійні контакти та узгодження позицій між названими фракціями відбуваються вже як мінімум впродовж року".

Костенко скептично поставився до можливого передвиборчого союзу із КПУ: "Комуністи вже самі давним-давно заявили про неможливість участі в об'єднаній опозиції і тим більше — в підтримці єдиного кандидата від "четвірки".

Говорячи про передвиборчий розподіл посад у разі перемоги кандидата в президенти, Костенко сказав, що це "шкодить загальній справі". "Не секрет, що це відбувається в усіх блоках, "Наша Україна" не виняток. Вже майже кожен бачить себе на якійсь посаді. Однак це нагадує поділ шкіри невбитого ведмедя", - додав він.

"Щодо кандидатури прем'єр-міністра, слід зауважити, що новообраному президентові з цим складом парламенту ще доведеться працювати до 2006 року. Прем'єр має бути тою людиною, котра сформує парламентську більшість і яку ця парламентська більшість підтримуватиме як главу уряду. Як розгорнуться події в 2006 році, — побачимо. Якщо переможе наша коаліція і, припустимо, Юлія Тимошенко буде її лідером, — тоді, без сумніву, вона має стати прем'єром. А Мороз, якщо матиме на це реальні підстави, виходячи із підтримки в депутатському корпусі, — спікером", - зазначив Костенко.

"Щоб заручитися підтримкою, можна наобіцяти дуже багато. Але буквально на другий день після виборів життя примусить новообраного президента працювати за іншими правилами, їх диктуватиме не лише коаліція переможців, але й ті реалії, які склалися в Україні. А реалії у нас такі, що за роки незалежності державна власність здебільшого перейшла в руки тих, кого коректно можна назвати представниками трьох найпотужніших політико-економічних угруповань. І тому новообраному президентові доведеться з ними рахуватися. Президент, котрий спробує направо та наліво розмахувати "шашкою", ризикує дуже швидко позбутися реальних можливостей керувати країною — через страйки, економічні провокації, та безліч інших шляхів. Технології тут відпрацьовані", - сказав Костенко.

Юрій Костенко є першим заступником глави фракції "Наша Україна" і лідером Української народної партії, яка є засновником блоку Ющенка.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування