Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські солдати в Іраку обійдуться країні у 70 мільйонів

Вівторок, 3 червня 2003, 16:13
Український миротворчий контингент відправляється в Ірак на період до закінчення міжнародної миротворчої операції.

Про це говориться в інформації про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Іраку, підготованій Радою національної безпеки й оборони. Відповідний пакет документів розданий народним депутатам у вівторок.

Законопроект про схвалення рішення президента України про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Іраку зареєстрований у парламенті 2 червня.

У документі зазначається, що термін перебування українських миротворців може бути продовжений президентом України за поданням Міністерства іноземних справ, узгодженим із Міністерством оборони.

Заміну особового складу українського миротворчого контингенту планується проводити кожні півроку повітряним або морським транспортом.

Миротворчий контингент може бути також відкликаний до завершення цієї операції у випадку, якщо його подальша участь стане недоцільною через істотну зміну міжнародного військово-політичного стану або обставин у регіоні перебування, рішення про припинення фінансування.

Рішення про відкликання контингенту приймається президентом з урахуванням міжнародних зобов'язань України за поданням МЗСу, узгодженим із Міноборони або за пропозицією Верховної Ради.

Український контингент буде підпорядковуватися Генеральному штабу Збройних сил України і буде діяти під егідою об'єднаного командування (адміністрації) для виконання резолюції Ради безпеки ООН.

Питання статусу військовослужбовців українського контингенту, їх правового захисту й забезпечення безпеки буде вирішуватися спільно з США й узгоджуватися після прийняття Україною рішення про направлення миротворців в Ірак. Це питання буде остаточно вирішене до початку відправки миротворчого контингенту в Ірак.

Для відправки миротворчого контингенту до Iраку та забезпечення його дiяльностi до кiнця нинішнього року потрібні 69,4 мільйона гривень. Для пiдготовки контингенту треба понад 26 мільйонів гривень. На виплату воякам грошових винагород - 6 з половиною мільйонів на місяць.

Україна бере на себе зобов'язання фiнансувати формування i пiдготовку миротворців, виплату особовому складу щомiсячної грошової винагороди в iноземнiй валютi за виконання обов'язкiв на територiї Iраку.

Такі кроки є позаплановими i вимагають значних витрат, не передбачених кошторисом Мiноборони України на ниншіній рiк. Тому їх фiнансування здійснюватимуть із резервного фонду держбюджету. З наступного року фiнансування проводитимуть за рахунок асигнувань держбюджету, передбачених для участi вояків України у мiжнародних миротворчих операцiях.

Загальна чисельність контингенту буде складати до 1800 військовослужбовців. Миротворчий контингент буде формуватися виключно на добровільних засадах.

У документах зазначається, що в України є можливість вибору одного з двох районів для дислокації контингенту: провінції Васіт й Аль-Кадисія, розташовані у південно-східному напрямі від Багдада; а також провінція Ен-Неджеф, розташована на північному сході від іраксько-кувейтського кордону.

Перебазування миротворчого контингенту в Ірак планується провести комбінованим способом орієнтовно 12-ма рейсами військово-транспортних літаків Іл-76 для особового складу й одного рейсу морського порому типу "Герої Шипки" або двох пароплавів типу "Ро-Ро" для озброєння і військової техніки. Іншим можливим варіантом відправки контингенту пропонується виключно авіаційний транспорт, що потребуватиме приблизно 115 рейсів Іл-76.

Термін перевезення контингенту складе до 20 діб. В обох випадках США підтвердили готовність відшкодувати витрати українській стороні з механізмів, що використовувалися під час транспортування батальйону радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту в Кувейт.

Серед завдань миротворчого контингенту передбачається підтримка безпеки в зоні відповідальності, супровід гуманітарних вантажів, патрулювання, охорона органів місцевого самоврядування, контроль за здачею зброї цивільним населенням і учасниками колишніх озброєних формувань, евакуація цивільного населення у разі виникнення небезпеки.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування