ДЛЯ КУЧМИ ВИГАДАЛИ ДВА ВАРІАНТИ ІМПІЧМЕНТУ

Середа, 4 червня 2003, 14:02
Спеціальна комісія парламенту з внесення змін до Конституції прийшла до згоди щодо всіх основних положень законопроекту за винятком положення, що стосується процедури імпічменту президента.

Про це в інтерв'ю журналістам у середу повідомив співголова комісії Олександр Мороз (лідер фракції Соцпартії). На його думку, очевидно, парламенту для обговорення будуть запропоновані два варіанти цього положення.

Згідно з першим варіантом, Верховна Рада звинувачує президента України у діях, які мають ознаки злочину, і звертається до Верховного суду, який дає рішення про правомірність такого обвинувачення, після чого парламент ухвалює остаточне рішення 2/3 голосів (у нинішній редакції Конституції для прийняття такого рішення необхідна 3/4 голосів парламенту).

Другий варіант такого положення може бути таким: після звернення Верховної Ради до Верховного суду, суд ухвалює остаточне рішення після розгляду цього питання за спеціальною процедурою.

На думку Мороза, законопроект про внесення змін до Конституції, розроблений спеціальною парламентською комісією, може бути зареєстрований вже у середу увечері.

У той же час "для юридичної чистоти" члени комісії хочуть зібрати 150 підписів народних депутатів і зареєструвати законопроект у четвер.

Мороз повідомив, що законопроект готувався на основі розглянутого у парламенті раніше документа, внесеного Морозом, Петром Симоненком (лідером фракції Компартії) і групою депутатів.

На думку співголовуючого комісії, цей законопроект може бути розглянутий вже найближчої п'ятниці або наступного пленарного тижня. Мороз висловив думку про те, що законопроект зможе набрати достатню кількість голосів - "більшість схиляється підтримати цей варіант, але частина боїться".

Лідер СПУ, говорячи про основні положення законопроекту, повідомив про те, що депутатська комісія пропонує, зокрема, змінити норму стосовно терміну затримання особи, зменшивши її з 72 годин, як діє зараз, до 48 годин.

Крім того, у законопроекті пропонується посилити відповідальність народного депутата, зокрема, відносно сумісництва.

Зі слів депутата, у законопроекті, розробленому комісією, краще виписана процедура впливу на народного депутата, яка не дозволяє суміщати йому діяльність народного депутата з посадами у державних органах.

Крім того, краще виписані випадки припинення повноважень народними депутатами. Так, зокрема, пропонується у разі смерті не проводити голосування з питання про припинення повноважень народного депутата.
Всі інші питання, у тому числі і перехід або вихід з фракції народного депутата пропонується розглядати у суді.

Комісія також пропонує закріпити за Верховною Радою функцію тлумачення законів.

Говорячи про кадрові питання, Мороз підкреслив, що за парламентом пропонується залишити функцію призначення і звільнення прем'єр-міністра України за поданням президента. Крім того, пропонується, щоб парламент також затверджував особистий склад Кабінету міністрів за поданням прем'єра.

Говорячи про призначення і звільнення силових міністрів, а також міністра закордонних справ, депутат зазначив, що комісія пропонує, щоб прем'єр вносив у парламент ці кандидатури після узгодження з президентом.

Крім того, за Верховною Радою пропонується залишити функцію призначення всіх членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Парламент буде також давати згоду на призначення і звільнення голови Служби безпеки України, голови Антимонопольного комітету і голів Держкомітету у справах охорони державного кордону, а також Держкомітету з телебачення і радіомовлення при узгодженні з президентом.

За узгодженням з Кабінетом міністрів парламент буде також давати згоду на призначення голови Митної, Податкової служб і Фонду держмайна. Парламент також даватиме згоду на призначення генерального прокурора України за поданням президента.

Зі слів Мороза, у законопроекті пропонується встановити норму, згідно з якою висловлення недовіри Верховною Радою генеральному прокурору тягне за собою його відставку.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування