Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Америка не збирається за миротворців прощати Кучмі порушення демократії

Четвер, 5 червня 2003, 14:24
Посол США в Україні Карлос Паскуаль застерігає від спекуляцій навколо питання про те, що, якщо Україна візьме участь у відновленні Іраку, то "США і НАТО будуть ігнорувати порушення демократичних цінностей у країні".

"Існує певна спекуляція у тому, що якщо Україна візьме участь у відновленні Іраку, то США і НАТО будуть ігнорувати порушення демократичних цінностей. Відповідь - абсолютно ні. Оскільки для України це було б рівнозначно самопоразці", - заявив Паскуаль у ході зустрічі з представниками Академії державного управління при президенті України у четвер у Києві.

Паскуаль зазначив, що у такому випадку Україна ніколи не змогла б мати потужну основу для членства у НАТО, і не стала б повноправною частиною Європи. "Демократія повинна бути головним аспектом інтеграції України до європейського співтовариства", - підкреслив посол.

Він також нагадав, що у 2004 році на саміті у Франції останні країни, які були нещодавно запропоновані, стануть членами НАТО, в 2006 році будуть запропоновані нові країни для членства, які у 2008 році стануть членами альянсу.

"Дії, які Україна буде здійснювати у 2004 році, великою мірою вплинуть на результати 2008 року", - заявив Паскуаль, зазначивши, що підсумки 2008 року можуть стати визначальними для всієї Європи на наступні 50 років. Він також підкреслив, що для прискорення інтеграційних процесів України в Європу необхідне верховенство права.

За його словами, Україна, як і Росія, як й інші країни регіону, повинна зробити "значний перехід" від концепції порядку, який панував у СРСР, заснованого на командуванні й управлінні, до "суспільства, яке базується на відвертості, свободі і конкуренції".

"Для цього Україна повинна мати таку правову систему, яка б стала механізмом забезпечення порядку у державі, а судова система діяла б як реальний арбітр", - вважає Паскуаль.

Висловлюючись про участь у розв'язанні глобальних проблем, посол зазначив, що "Україна має потужні можливості у миротворчій діяльності".
Він також підкреслив, що безпека сьогодні базується на партнерстві і у цьому випадку будується партнерство, яке вітається ООН і підтримується НАТО, а також зміцнює шлях України до членства у НАТО.

Посол зазначив, що Україна повинна приєднатися до "великої вісімки" в участі щодо запобігання поширенню зброї масового знищення, а також засобів її доставки.

Для цього, на його думку, Україна повинна заборонити незаконний продаж зброї, а також захистити свої технології. "Над цим ми вже працюємо разом. США буде продовжувати підтримувати науково технологічні інститути, на які у рік вже виділяє $15 млн.", - відзначив посол.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування