Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович втричі випереджає Ющенка на Сході, а Ющенко Януковича – у 25 разів на Заході

П'ятниця, 6 червня 2003, 00:00
Президентський рейтинг Віктора Ющенка повільно падає. Падає і рейтинг його головного конкурента на президентських виборах, лідера комуністів Петра Симоненка. А от у ймовірного наступника Кучми – Віктора Януковича – показник народної симпатії послідовно зростає.

Якщо порівняти дані соціологічних опитувань Київського міжнародного інституту соціології з лютого 2002 по травень 2003 року, то очевидно, що президентські рейтинги провідних українських політиків зазнали значних коливань.

Порівняно з лютим 2003 року зріс рейтинг Януковича та Тимошенко, впав у Ющенка, Симоненка та Медведчука.


 
 
Аналізуючи рейтинг Ющенка, можна простежити, що найвищий його показник був у листопаді 2002 року. Тоді саме призначили прем'єром Януковича, мабуть, тим самим нагадавши народові, що краще Ющенка прем'єра у країні не було. Тоді ж гуляв скандал із "Кольчугами". У період із лютого по травень цього року проти Ющенка була організована кампанія з фальшивими листівками, які від його імені були поширені майже у всіх областях України.

Не виключено, що це зіграло свою роль у падінні президентського рейтингу Ющенка з 23,5% до 21,4%. Варто відзначити і той факт, що Ющенко не дуже то і активно обговорював політичну реформу Кучми, готуючись до потужної президентської кампанії. Протягом лютого-травня Ющенко встиг побувати в Америці, Канаді та на з'їзді німецьких соціал-демократів.

Щодо інших опозиційних політиків, то тут єдності не спостерігається. Судячи з даних, для Симоненка, який посів друге місце на парламентських виборах у березні 2002 року, об'єднання з Тимошенко та Морозом обернулося падінням власного рейтингу – з 13, 7% у лютому 2002 року до 9,1% у листопаді. Проте вже у лютому 2003 року довіру потроху вдалося повернути до 11,1%. У травні рейтинг лідера КПУ склав 10,4%.

Ріст електоральних симпатій очевидний в опозиціонерів Тимошенко й Мороза. Проте якщо в Юлії Володимирівни після акції "Повстань, Україно!" він поповз вниз – 4,8%, то Мороз повільно, але стабільно нарощує оберти:

Лютий 2002 – 3,8%
Листопад 2002 – 4,1%
Лютий 2003 – 4,6%
Травень 2003 - 4,9%.

Серед пропрезидентських політиків найбільш помітне зростання рейтингу десятого прем'єра Віктора Януковича. За рік із нуля його рейтинг піднявся до 5,2%, а ще за чотири місяці до 8,1%. За цей час парламентом було прийнята програма дій уряду Януковича, що дало йому рік спокійної роботи.

Рейтинг голови адміністрації Кучми – Віктора Медведчука – однозначно падає. З передвиборчої кампанії до Верховної Ради 2002 року, коли Медведчуку "світило" 6,2% народної любові, його рейтинг впав до 4,1% у травні 2003 року.

Рейтинг спікера Литвина відчутно зріс, порівняно з лютим 2002 року – з 1,2% до 2,7%, проте навіть до Януковича йому ще далеко. Сергій Тігіпко, який у кінці 2002 року з другої спроби став головою Національного банку України, теж може похвалитися ростом народної популярності: але тільки з 0,9% до 1,2%.

Ще один момент. Політична активність всіх перелічених вище політиків не додає оптимізму українцям. Якщо у лютому 2002 року відсоток тих, хто на президентських виборах проголосував би "проти всіх" кандидатів, складав 8,2%, то вже у травні 2003 він становить 11,6%. Росте також процент респондентів, які б взагалі не пішли би на вибори - з 5,3% до 7,7%. Показник тих, хто не зміг визначитися з відповіддю залишається стабільно високим – від 18,4 до 19,5%.

Тепер щодо уподобань народних у регіонах. Для порівняння розподілу прихильників у п’яти великих регіонах України КМІС приводить дані з лютого по травень 2003 року. При чому у більшості випадків дані істотно не відрізняються від їхніх розподілів три місяці тому.


 
 
Статистично значущі відмінності зафіксовані такі:

У Східно-Центральному регіоні рейтинг Медведчука знизився - з 6,8% до 3,1%. У Януковича натомість рейтинг стрімко зріс – з 1,9% до 7,6%. Істотно піднявся рейтинг прем'єра й у Південному регіоні – з 0,8 відсотків до 5,2%.

Як і три місяці тому, прихильників Віктора Ющенка найбільше в усіх регіонах, крім Південного й Східного. Так, на Заході лідеру "Нашої України" симпатизують 51 відсоток. Падіння за три місяці склало 4,6%. До речі, у Тимошенко за цей час показник збільшився на 3,1%.

У Східному регіоні лідера "Нашої України" (6,6%) випереджають Симоненко (17,5%) та Янукович (19,7%).

На Півдні ж у Ющенка рейтинг упав на 4%. Хоча в лютому він навіть випереджав Симоненка.

Соціологічне дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 15 по 22 травня 2003 року. Методом інтерв'ю було опитано 2018 респондентів віком від 18 років, що мешкають у 118 селах, селищах міського типу та містах всіх областей та Криму, а також у Києві. Вибірка репрезентативна щодо дорослого населення України, багатоступенева, випадкова на кожному етапі. Похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,2% (без врахування дизайн-ефекту).

До Західного регіону відносяться Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Закарпатська, Чернівецька області;
до Західно-Центрального - Хмельницька, Житомирська, Київська, Черкаська, Кіровоградська, Вінницька області і м. Київ;
до Східно-Центрального - Чернігівська, Сумська, Полтавська і Дніпропетровська області,
до Південного - Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська область і АР Крим,
до Східного - Харківська, Донецька й Луганська області.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
Усі новини...