Проді розбив надії Кучми на вступ до ЄС

Понеділок, 9 червня 2003, 11:39
Європейський Союз зацікавлений у поглибленні співпраці з Україною у різних сферах: не тільки в економіці, а у політиці, міграційній сфері, науці, культурі.

Про це заявив президент Єврокомісії Романо Проді після зустрічі з главою української держави Леонідом Кучмою у неділю в Болоньї (Італія).

"Зараз, коли ми займаємося питаннями розширення, для нас є важливим поглиблення відносин і дружби, і співробітництва з Україною. Ми завершуємо процес розширення, і саме у цей момент ми заявляємо про політику зміцнення зв'язків із сусідніми країнами, і, насамперед, з Україною", - сказав він, відповідаючи на питання журналістів, повідомляє прес-секретар українського президента Олена Громницька.

Проді відзначив підтримку Європейським Союзом отримання Україною статусу держави з ринковою економікою й вступу України у Світову організацію торгівлі.

"Ми будемо працювати над тим, щоб Україна отримала статус країни з ринковою економікою й ввійшла до складу країн-учасниць СОТ. Ми плануємо розширювати співробітництво з сусідніми країнами. Ми робимо це для того, щоб створити інфраструктуру, яка б об'єднувала нас", - сказав він.

Говорячи про місце України в Європі, Проді підкреслив, що "Україна, поза всяким сумнівом, - європейська країна". "Але зараз політика ЄС не може виходити за межі розширення, яке відбувається. Я би сказав, це історичний момент, такий, коли ми повинні зміцнювати й розширювати наші зв'язки", - додав голова Єврокомісії.

На питання, що треба зробити, щоб розширення ЄС не привело до нових проблем у відносинах Євросоюзу й України, Проді відповів: "Є величезна користь для України у розширенні Європейського Союзу, але є і проблеми, і ми їх обговорюємо. Я думаю, що наш обов'язок - допомогти один одному з їх вирішенням".

Крім того, він підкреслив, що у червні відбудеться спеціальний семінар за участю представників Євросоюзу й України, на якому будуть розглядатися питання усунення негативних наслідків розширення ЄС.

У ході семінару, сказав Проді, будуть обговорюватися шляхи пошуку спільних, найбільш оптимальних рішень. "Розширення робиться не проти когось, розширення робиться на благо", - відзначив президент Єврокомісії.

Як повідомлялося раніше, президент Кучма планував у ході неформальної зустрічі підняти питання про важливість представлення нової якості відносин, в основу яких могла б лягти угода про асоційоване членство України в ЄС.

У Болонью український президент прибув на особисте запрошення голови Єврокомісії.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування