Повернути Лазаренка в Україну, як заповітна мрія Піскуна

Понеділок, 9 червня 2003, 15:08
Генеральний прокурора України Святослав Піскун сподівається, що після судового розгляду у США справи екс-прем'єра Павла Лазаренка він буде доставлений в Україну.

"Результати американського судового розслідування можуть бути різні - від звільнення на свободу до звільнення під заставу або прикріплення на руку Лазаренка магнітного браслета, за допомогою якого буде відстежуватися його пересування", - сказав Піскун в інтерв'ю журналістам у понеділок в Одесі.

Яким буде рішення американського суду - поки невідомо, але "відомо, що після того, як завершиться правосуддя в Америці, очікується, й українська сторона сподівається, що Лазаренко може бути доставлений в Україну", - заявив генпрокурор.

Генпрокурор знову підкреслив, що розслідування "справи Лазаренка", яке закінчено у лютому нинішнього року, встановило його причетність до замовних вбивств. Він також нагадав, що навесні був винесений вирок вбивцям народних депутатів Євгена Щербаня, Вадима Гетьмана та інших.

"Справа Лазаренка", сказав генпрокурор, є найбільшою кримінальною справою в історії України, а можливо і у світі. Вона нараховує 6,5 тис. томів. "Я хотів би зазначити, що ця кримінальна справа стосується не тільки Лазаренка, у ній є ще прізвища 25 чоловік, серед яких - народні депутати, а також особи, що займають високі посади", - сказав він.

Відповідаючи на питання про співпрацю з американськими правоохоронними органами, Піскун зазначив, що, дійсно, на прохання колег з США в Україні допитуються свідки для американського суду, який 18 серпня 2003 року буде розглядати справу проти Лазаренка.

Лазаренко очолював український уряд в 1996-97 рр. З 1999 р. Лазаренко знаходиться в ув'язненні у Сан-Франциско. Прокуратура США звинувачує його у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи.

В Україні проти Лазаренка також висунені обвинувачення у фінансових махінаціях і ряді інших злочинів. У Швейцарії він вже визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців ув'язнення умовно.

Зараз в Україні знаходяться представники американського правосуддя і проводять допити високопоставлених свідків у справі Лазаренка.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...