ПАСКУАЛЬ ПРОТИ ПРОЛОНГАЦІЇ КУЧМИ

Вівторок, 1 липня 2003, 13:55
Вступ України до НАТО буде залежати насамперед від того, наскільки країна відповідатиме нормам європейської демократії, заявив посол США в Україні Карлос Паскуаль.

Паскуаль підкреслив, що дуже важливим кроком на шляху наближення України до європейських стандартів демократії буде проведення незалежних президентських виборів в жовтні 2004 року.

Про це він заявив, виступаючи у вівторок у Києві на круглому столі "Підготовка України до вступу в НАТО: перспективи якісних зсувів".

Посол нагадав, що президент України Леонід Кучма неодноразово публічно заявляв, що конституційна реформа, яка ініціюється ним, не спрямована на збільшення терміну його керівництва державою. Важливо, щоб ці заяви були втілені в життя, підкреслив Паскуаль.

Він додав, що у будь-якій демократичній країні продовження терміну повноважень чинного президента розцінюється як "маніпуляція буквою закону" і позбавлення людей права вибору свого президента.

Посол також підкреслив, що забезпечення прозорості виборів, дотримання принципу верховенства права, а також наявність розвиненого громадянського суспільства і незалежних ЗМІ є ключовими принципами побудови демократії.

Він заявив про готовність США надати допомогу Україні в ухваленні та імплементації законів, які б дозволили провести чесні та прозорі вибори. Президентські вибори в Україні "повинні стати вибором не українських політичних лідерів, а українського народу", додав Паскуаль.

Він також відзначив важливість вступу України до Світової організації торгівлі, додавши, що це вимагає прийняття багатьох законів і США також готові надати допомогу експертів в цьому процесі.

Для вступу України в НАТО також важливо, щоб збройні сили країни відповідали стандартам Альянсу, відзначив посол. У зв'язку з цим він висловив надію, що новопризначений міністр оборони Євген Марчук зможе здійснити модернізацію української армії, скоротивши її чисельність і створивши сили швидкого реагування.

Паскуаль зазначив, що на саміті НАТО в 2006 рік будуть зроблені пропозиції ряду країн, які увійдуть в чергову хвилю розширення НАТО, а рішення про їх прийняття в члени альянсу буде прийнято на саміті НАТО в 2008 році. Результати цього саміту серйозно вплинуть на карту світу в подальші 10 років, підкреслив посол.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування