ТИМОШЕНКО ВІДМОВИЛАСЯ СВІДЧИТИ В СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА і попросила гроші на квиток до США

Вівторок, 1 липня 2003, 18:51
Юлія Тимошенко, яка повинна була бути допитана американськими експертами як свідок у справі екс-прем'єра Павла Лазаренка, відмовилася свідчити. Про це повідомляє у вівторок прес-служба Генеральної прокуратури України.

За даними прес-служби ГПУ, Тимошенко подала представникам Департаменту юстиції США заяву, в якій вказала, що вважає "надто небезпечним давати сьогодні відверті свідчення", тому скористається правом, передбаченим статтею 63 української Конституції.

Ця стаття з розділу про права, свободи і обов'язки громадян свідчить, зокрема, що особа не несе відповідальності за відмову свідчити або давати пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів, коло яких визначається законом.

Генпрокуратура нагадує, що надавала правову допомогу в кримінальній справі "США проти Лазаренка". На прохання американської сторони з 19 травня по 27 червня проводилися допити свідків - громадян України в присутності представників Департаменту юстиції США і захисників екс-прем'єра.

Після відмови свідчити у "справі Лазаренка" в Україні представники Департаменту юстиції США офіційно запросили Тимошенко для надання свідчень в США.

На цю пропозицію вона відповіла, що готова прибути в Америку у разі відшкодування американським урядом витрат на поїздку їй і її адвокату.

Однак і там лідер БЮТ збирається скористатися своїм конституційним правом відмовитися від надання свідчень, відзначає Генпрокуратура.

У повідомленні прес-служби також говориться, що як свідок не з'явився на допиті і чоловік Юлії Тимошенко Олександр Тимошенко.

Його дружина передала слідчому української Генпрокуратури і представникам Департаменту юстиції США заяву чоловіка про те, що він не виключає можливості свого затримання і арешту в ході допиту.

У цей час представники Генеральної прокуратури України і Департаменту юстиції США консультуються щодо проведення в Україні допитів свідків захисту.

Коментуючи це повідомлення на прохання Інтерфакс-Україна, народний депутат, член фракції Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов підкреслив, що Генпрокуратура, відповідно до угоди, на основі якої Департамент юстиції США проводить слідчі дії в Україні, не мав права розголошувати письмове звернення Тимошенко до департаменту. "... Слід ставити питання - чому Генпрокуратура робить такі повідомлення по закритій справі", - сказав він.

Депутат повідомив, що лідер БЮТ "письмово передала представникам Департаменту юстиції США ті пропозиції, які вона вважала за потрібне дати з приводу цієї справи".

"Вона нічого не хотіла говорити у присутності представників Генпрокуратури", - сказав Турчинов, додавши, що це, на його думку, правильний крок, оскільки заява Генпрокуратури підтверджує, що у прокуратурі з цього процесу "роблять політичне шоу".

Депутат не відповів на питання, чому було присвячене письмове звертання Тимошенко, підкресливши, що "це закрита тема". "Вона обіцяла нікому не розголошувати ту інформацію, яка була їй надана й яка отримана нею від Департаменту юстиції США. І прокуратура, згідно з угодою, також повинна була дотримуватися таємниці слідства", - підкреслив він, додавши: "Тобто письмово була надана інформація, яка - питання закрите".

Відповідаючи на питання агентства, чи йшлося у зверненні Юлії Тимошенко готовність прибути до США, Турчинов сказав, що це питання "не обговорювалося" і "не підіймалося" у листі.

Як повідомляло агентство з посиланням на українського адвоката Павла Лазаренка Марину Долгополу, група американських адвокатів, яка з 19 травня допитувала свідків у справі екс-прем'єра України Павла Лазаренка, завершила перший етап роботи і повернулася до США.

Через пару тижнів, після їх повернення в Україну, ця робота буде продовжена. Зі слів адвоката, за час перебування в Україні представники сторони обвинувачення і захисту допитали 26 осіб з 30.

Марина Долгопола зазначила, що в ході першого етапу американськими юристами не допитувалися президент України Леонід Кучма, екс-секретар Ради національної безпеки і оборони, нинішній міністр оборони Євген Марчук, народні депутати Валерій Пустовойтенко, Олександр Волков, Юлія Тимошенко і колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Бакай, оскільки вони фігурують в списку захисту. Усього в цьому списку значиться 40 прізвищ, підкреслила вона.

У цей час Лазаренко перебуває в звичайному житловому приміщенні в Сан-Францисько (США), де, очевидно, пробуде до засідання суду. Екс-прем'єр мав можливість слухати допити свідків, які проводилися представниками американського правосуддя в Україні.

14 червня колишній український прем'єр був відпущений з-під варти на весь період допитів свідків по цій справі, тобто, до суду. Як очікується, судовий процес почнеться в США 18 серпня.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування