Українським нафтопроводом потече казахська нафта

Середа, 2 липня 2003, 11:02
Україна зацікавлена у розвитку казахстанського енергетичного сектора і планує транспортувати казахську нафту нафтопроводом "Одеса-Броди" після його введення в експлуатацію.

Про це заявив міністр енергетики України Сергій Єрмілов на конференції "Нафта і газ Казахстану" у Лондоні. Як сказав Єрмілов, Україна розраховує з пуском в експлуатацію трубопроводу Одеса-Броди транспортувати до 9 млн чистої каспійської нафти, не змішаної з жодною іншою. Це вигідно Казахстану, оскільки основний трубопровід КТК - Каспійський Трубопровідний Консорціум - має проблеми при транспортуванні нафти через Босфорську протоку.

Цього року, повідомив Єрмілов, має бути підписано угоду про щорічне транспортування з Казахстану півтора мільярдів кубометрів газу, і як заявив міністр енергетики України, з 2008 року Україна буде готова транспортувати до 25 млрд кубометрів казахстанського газу.

Як передає Українська служба Бі-Бі-Сі, казахсько-українська співпраця в енергетичній сфері великою мірою здійснюється через Херсонський нафтопереробний завод, яким щорічно переробляється 2 млн тонн нафти.

Казахстан володіє частиною акцій Херсонського НПЗ.

Єрмілов також згадав про те, що сам народився в Казахстані і три роки працював на розробці Тенгізького родовища на заході країни - найбільшого в Казахстані. Учасники конференції привітали цю інформацію оплесками.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування