Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ще два тижні Україна буде залишатися без хліба, обіцяє Янукович

Середа, 2 липня 2003, 13:40
Ситуація на продовольчому ринку і ринку зерна стабілізується протягом двох тижнів, обіцяє прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

"Я в цьому впевнений, ми прийняли всі заходи для того, щоб це відбулося", - підкреслив він, відповідаючи на питання народних депутатів у середу в парламенті.

Прем'єр повідомив, що найближчим часом для зняття ажіотажу з державного резерву регіонам буде виділено 200 тис. тонн цукру.

Янукович також заявив, що активно вирішується проблема забезпечення населення крупами. "З огляду на ситуацію, ми вчасно зорієнтували господарства, і на сьогодні площі під круп'яними культурами в два рази перевищують торішні обсяги", - сказав він.

За словами прем'єра, усього в держрезерв із доручення уряду буде закуплено "подвійний норматив" запасу зерна і круп. "Відповідні пропозиції в бюджет цього року вже готові до розгляду у Верховній Раді України", - сказав він.

За словами Януковича, до кінця цього року на ринок з держрезерву буде випущене також борошно вищого ґатунку за ціною, що не перевищує 980 грн. за тонну, і першого ґатунку - не вище 860 грн. за тонну.

На думку прем'єр-міністра, ріст цін на ряд продуктів харчування останнім часом "має спекулятивний характер". Виступаючи перед депутатами, він повідомив, що правоохоронні органи встановили факти приховування продовольчих товарів "у надії на подальший ріст цін". За цей час, за даними Януковича, виявлено більше 400 злочинів, 97 розкрадань, до відповідальності притягнуто 317 чоловік.

Голова українського уряду висловив думку, що ситуації з цінами можна було б уникнути, якби сільське господарство працювало стабільно і послідовно. "Але в останні роки воно фінансується державою по залишковому принципу. Ми маємо намір рішуче зламати цю практику", - заявив він.

Уряд також пропонує застосувати заставні і диференційовані ціни на зерно, не обмежувати його імпорт "ні за яких умов" і не вводити імпортне мито на нього.

Янукович повідомив, що вже існує домовленість з комерційними банками про виділення для цього першого траншу кредиту в розмірі 200 млн. грн., ще близько 400 млн. грн. буде витрачено на закупівлю зерна в держрезерв. Перший тендер на закупку зерна відбудеться вже 14 липня.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування