Опозиція і кучмісти сперечаються щодо прав Литвина під час політреформи

Четвер, 3 липня 2003, 13:57
Верховна Рада не має права без голосування направляти законопроект змін Конституції на експертизу до Конституційного суду. Про це заявив "Українській правді" міністр юстиції Олександр Лавринович.

Водночас опозиція вимагає направлення законопроекту внесення змін до Конституції на експертизу до КС просто за підписом спікера - за наявності під документом 150 підписів депутатів.

"Рік чи півтора після зміни Конституції, дійсно, так і робили - збирали 150 підписів та направляли до Конституційного суду. Але потім було рішення Конституційного суду. Згідно з яким направлення в КС законів про внесення змін до Конституції здійснює тільки Верховна Рада України. Не 150 депутатів і не президент", - зазначив Лавринович УП.

"Це порядок, встановлений Конституційним судом", - наголосив він.

Один із лідерів КПУ Адам Мартинюк згадав рішення КС, на яке посилався Лавринович. Але Мартинюк зазначив, "не визначено" порядок голосування за направлення законопроектів змін Основного закону до КС. "Процедура цього не виписана", - сказав Мартинюк журналістам.

"Але якщо 150 депутатів або президент є суб'єктами законодавчої ініціативи, то вони повинні мати право направляти законопроект на попередній висновок до Конституційного суду".

Мартинюк нагадав, що "без висновку КС ми не маємо права розглядати зміни до Основного закону". "Якщо ми направляємо на експертизу до КС голосуванням, то це своєрідний розгляд змін до Конституції - бо ми ставимо в порядок денний, ми голосуємо. Хочемо чи ні, але це розгляд, і ми порушуємо Конституцію", - сказав Мартинюк.

Він висловив думку, що спікер парламенту повинен сам направляти до КС законопроект змін Конституції, якщо наявні 150 підписів під ним. "І таке право голові Верховної Ради треба надати. У нього поки такого права немає", - додав Мартинюк. Він сказав, що комуністи ініціюватимуть постанову, щоб Литвин своїм підписом міг направити законопроекти до КС.

У четвер в парламенті відбулися суперечки між опозицією та спікером Володимиром Литвином. Опозиціонери вважають, що направлення до КС законопроекту повинно відбуватися без голосування просто за підписом голови Верховної Ради. Щоб надати Литвину таке право, депутати повинні проголосувати відповідну постанову. Оскільки її немає у порядку денному, її треба туди включити.

Литвин погодився поставити на голосування питання про зміну процедури розгляду направлення до КС законопроектів, однак опозиціонери не розблокували трибуну, після чого Литвин оголосив перерву у засіданні Верховної Ради.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування