Марчук і російський флот не завадять Україні наблизиться до НАТО

П'ятниця, 4 липня 2003, 10:32
Заступник помічника держсекретаря США у справах Європи й Євразії Стівен Пайфер (Steven Pifer) вважає, що базування Чорноморського флоту Росії на українській території не перешкоджає інтеграції України у НАТО.

"Я не розглядаю це питання як перешкоду у прагненні України наблизитися до НАТО", - сказав Пайфер у четвер ввечері у Воронцовському палаці в Алупці (Крим), де він брав участь у засіданні у форматі ГУУАМ-США.

Заступник помічника держсекретаря США висловив думку, що у 1996 році, коли був підписаний договір про базування ЧФ Росії на українській території, Україна і Росія прийшли "до дуже практичного рішення цього питання".

Він нагадав, що НАТО й Україна підписали План дій, що передбачає реформування українських Збройних сил, економічну реформу, а також реформу демократичної системи.

"Якщо Україна буде рухатися цим шляхом, вона наблизитися до НАТО", - підкреслив Пайфер, додавши, що у випадку відповідності даним стандартам, "перспективи вступу України у НАТО будуть великими".

Він ще раз підкреслив, що не розглядає питання базування у Криму Чорноморського флоту "як проблему у цій сфері".

За його словами, дуже важливо враховувати у цій сфері зміни відносин, що відбулися між НАТО і Москвою. Він вважає, що не можна порівнювати ситуацію п'ятнадцятирічної давнини з тим, що відбувається сьогодні.

Відповідаючи на питання журналістів про ставлення американської сторони до призначення новим міністром оборони України Євгена Марчука, Пайфер сказав, що США дуже довго працювали з колишнім секретарем Ради національної безпеки й оборони України. "І тепер США з нетерпінням чекають його подальшої роботи з цілого ряду питань, що стосуються американо-українських відносин у військовій сфері, а також з більш широких питань", - відзначив він.

Пайфер нагадав, що у середу відбулася його і посла США в Україні Карлоса Паскуаля зустріч з Марчуком. "Ми побачили, що в нас є гарна база, щоб розширювати і поглиблювати співробітництво", - підкреслив помічник радника держсекретаря США.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування