Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ПРОПОНУЄ ОДНОЧАСНІ ВИБОРИ У 2014 РОЦІ

П'ятниця, 4 липня 2003, 13:07
Посол США в Україні Карлос Паскуаль заявив, що на зустрічі з ним у Криму президент України Леонід Кучма повідомив, що можливою датою зведення в один рік президентських і парламентських виборів може стати 2014 рік.

Як повідомив Паскуаль у п'ятницю журналістам у Криму, на зустрічі з Кучмою він і заступник помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Стівен Пайфер повідомили українському лідеру про існуючу думку, що головною метою "спроби сумістити президентські і парламентські вибори є пролонгація терміну перебування президента України при владі".

"Він (Кучма) сказав, що коли вперше заговорив про це публічно у ході звернення до Верховної Ради у лютому, він говорив, що такі об'єднані вибори можуть відбутися у 2014 році", - сказав Паскуаль.

З його слів, Кучма підкреслив на зустрічі, що "зараз ще не настав час, щоб зробити цей крок".

Паскуаль висловив надію, що "люди, які є членами політичної системи України, прислухаються до слів президента" і розмови про зведення виборів в один рік не будуть відводити від необхідних демократичних перетворень в країні.

У свою чергу Пайфер додав, що президент "дуже чітко" заявив у розмові з ним і послом США в Україні про те, що вперше зведення виборів в один рік відбудеться у 2014 році. "І я буду передавати це у Вашингтон", - сказав він.

На уточнююче питання журналістів: "Як буде реагувати США, якщо Кучма передумає і вибори відбутися у 2006, а його повноваження таким чином будуть продовжені", Пайфер ще раз заявив: "Він (президент України) дуже чітко заявив про свою думку з цього питання. Ми в Америці дуже уважно стежимо за демократичним розвитком України, це має дуже великий вплив на відносини між США й Україною і має дуже великий вплив на відносини України і НАТО з урахуванням саміту НАТО, який пройде у 2004 році".

Зареєстрований у Верховній Раді президентський проект змін у Конституції передбачає проведення виборів глави держави і парламенту в один рік. Зараз вибори у парламент і місцеві органи влади проводяться раз на чотири роки, президента - раз на п'ять років. Останні парламентські вибори відбулися навесні 2002 року, президентські - восени 1999 року.

Чергові президентські вибори в Україні заплановані на осінь 2004 року. Кучма перший раз був обраний президентом країни у липні 1994 року. Другий раз він переміг на президентських виборах у листопаді 1999 року. Згідно з Конституцією України, одна і та ж особа не може бути президентом країни більш ніж два терміни підряд. Президент України вибирається на 5 років.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...