Мороз побачив темник більшовиків. А також зрозумів механізм пролонгації Кучми

П'ятниця, 4 липня 2003, 13:44
Соцпартія вважає, що в четвер парламент запобіг відкриттю шляху Леоніду Кучмі до проведення референдуму зі змін Конституції.

Про це ідеться у заяві прес-служби СПУ, поширеній у п'ятницю.

На думку соціалістів, позиція більшовиків полягала в "установці" президента на "обов'язкове голосування з приводу направлення тільки його проекту, а не разом з депутатським".

"Схема проста і прямолінійна (як усе в пропозиціях президента): голосування про направлення проекту —> висновок Конституційного Суду —> референдум із запрограмованим результатом —> довічне президентство Кучми", - ідеться у заяві СПУ.

"Навіть голосування обох проектів використовувалось би ініціаторами змін від президента як підтримка чи схвалення тільки його проекту, щоби будь-яким способом забезпечити проведення нового референдуму і затвердження вигідних особисто президенту змін".

У коментарі УП Олександр Мороз сказав, що "сам особисто" бачив надруковану на папері інструкцію більшовикам, де "великим шрифтом набраний номер постанови, за який треба голосувати".

Говорячи про можливості проведення референдуму зі змін Конституції, Мороз змоделював вірогідну поведінку Кучми, яка була б можлива за при реалізації плану, запланованого на четвер:

"Щоб на щось зіслатись, він би сказав, що парламент уже підтримує його законопроект, 226 голосів є. Тому що тут думать?! Всі хочуть продовження повноважень президента! Ось оскільки через парламент важко проводити, бо тиснути треба, тому давайте винесемо на референдум. Можна навіть використати норму колишнього конституційного договору, де передбачалося, що якщо 226 голосів у парламенті набирається за Конституцію, а не можна 300 набрати, то давайте іти на референдум".

Однак, сказав Мороз, конституційний договір втратив силу після прийняття Конституції.

Мороз нагадав, що Кучма вже порушував цю норму, коли у 2000 році виніс на референдум проект конституційних змін, який не проходив через сесійний зал.

"А йому на все це наплювати. Йому треба продовжити повноваження, і механізм цього – у його нинішньому проекті змін до Конституції", - додав лідер соціалістів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...