Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТИМОШЕНКО ДАЛА "ВАЖЛИВІ" СВІДЧЕННЯ У СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА - АДВОКАТИ

П'ятниця, 4 липня 2003, 17:51
Американські адвокати Павла Лазаренка заявляють, що лідер опозиційного блоку БЮТ Юлія Тимошенко 25 червня 2003 року "була особисто присутня" на допиті в якості свідка за участю американських прокурорів та адвокатів.

Така заява була поширена у п'ятницю українським адвокатом колишнього прем'єр-міністра Мариною Долгополою у відповідь на повідомлення Генпрокуратури, що нібито Юлія Тимошенко відмовилася свідчити у справі Лазаренка.

За повідомленнями адвокатів, лідер БЮТ "надала письмові свідчення". Окрім того, "інформація, викладена в письмовій заяві Тимошенко, є надзвичайно важливою та більш вагомою і корисною для справи, ніж свідчення деяких інших осіб".

Тому "не існує жодних юридичних підстав для публічних заяв Генеральної прокуратури України з приводу перебігу подій під час допиту українських свідків представниками Уряду США".

У заяві також зазначено, що до початку процедури допиту свідків у справі Павла Лазаренка американськими юристами сторони домовились про нерозголошення деталей та подробиць щодо цієї юридичної процедури.

Незважаючи на це, Генеральна прокуратура заявою про начебто відмову Тимошенко надавати свідчення "знехтувала та порушила домовленість стосовно конфіденційності з американською стороною". "Це є безпрецедентним грубим порушенням міжнародно-правових норм та спільних узгоджених домовленостей між сторонами процесу", - йдеться у заяві Долгополої.

Як повідомлялося, у ході перебування в Україні з 18 травня до кінця червня американські юристи допитали 26 чоловік з 30, які фігурують у списку обвинувачення. Через декілька тижнів і сторона захисту, і сторона обвинувачення у справі Павла Лазаренка у США збираються повернутися в Україну для допиту осіб, заявлених у списку захисту, який нараховує близько 40 чоловік.

Серед них - президент України Леонід Кучма, екс-секретар Ради національної безпеки й оборони, нинішній міністр оборони Євген Марчук, народні депутати Валерій Пустовойтенко, Олександр Волков і колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Бакай.

З 1999 р. Лазаренко, який очолював український уряд в 1996-97 рр., знаходився в ув'язненні у Сан-Франциско. Прокуратура США звинувачує його у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи. В Україні проти Лазаренка також висунені обвинувачення у фінансових махінаціях і ряді інших злочинів.

У Швейцарії він вже визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців в'язничного утримання умовно. 14 червня колишній український прем'єр був відпущений з-під варти на весь період допитів свідків у цій справі, тобто, до суду. Як очікується, судовий процес почнеться в США 18 серпня.

У цей час Лазаренко знаходиться в звичайному житловому приміщенні у Сан-Франциско (США), де очевидно, пробуде до засідання суду, і готується до судового засідання. Екс-прем'єр мав можливість слухати допити свідків, які проводилися представниками американського правосуддя в Україні.

Українська правда, Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ГЕНПРОКУРАТУРА ВВОДИТЬ ГРОМАДСЬКІСТЬ В ОМАНУ - ТИМОШЕНКО

ТИМОШЕНКО ВІДМОВИЛАСЯ СВІДЧИТИ В СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА і попросила гроші на квиток до США

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...