Колеги Тимошенко залишилися в СІЗО - через "бруд" Медведчука, Піскуна й Кучми

П'ятниця, 4 липня 2003, 19:47
Шевченківський місцевий суд Києва у п'ятницю визнав законним утримання під вартою колишніх керівників корпорації "ЄЕСУ" Геннадія Тимошенка й Антоніни Болюри.

Суд відмовив у задоволенні скарги адвоката Віктора Швеця на дії посадових осіб Київського слідчого ізолятора №13, повідомили у прес-службі Генпрокуратури.

Там також зазначили, що протягом останнього місяця питання законності утримання під вартою екс-керівників ЄЕСУ були не тільки предметом правової суперечки, але й об'єктом політичних спекуляцій, у тому числі - у Верховній Раді.

Зокрема, представники фракції БЮТ "докладали значні зусилля, щоб переконати парламентаріїв і громадськість у незаконності утримання під вартою" Тимошенка і Болюри.

Коментуючи рішення Шевченківського суду, заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев зазначив, що "цим поставлена крапка в дискусії про законність арешту екс-керівників ЄЕСУ".

У той же час адвокати Геннадія Тимошенка й Антоніни Болюри збираються найближчим часом оскаржити у суді вищої інстанції рішення Шевченківського районного суду.

Про це говориться у заяві партії "Батьківщина", поширеній у п'ятницю. На думку авторів заяви, рішення Шевченківського райсуду є "виконанням брудного замовлення глави адміністрації президента Медведчука, Генерального прокурора Піскуна і особисто президента Кучми" із метою здійснення тиску на лідера української опозиції Юлію Тимошенко".

Однак "жодні брудні засоби, що застосовуються владою у боротьбі проти опозиції, не зупинять" лідера "Батьківщини".

Також незаконним утримання під вартою Геннадія Тимошенка й Антоніни Болюри визнали три комітети Верховної Ради: з питань правової політики; з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності; з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Також Уповноважений з прав людини надіслала подання-приписи начальнику Київського СІЗО №13 "про негайне звільнення" Тимошенка і Болюри з-під варти.

Як повідомлялося, 27 червня Апеляційний суд Чернігівської області припинив провадження за скаргами адвокатів екс-керівників компанії "Єдині енергосистеми України" Геннадія Тимошенка й Антоніни Болюри на постанову місцевого суду Печерського району про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Суд визнав доводи апеляції необгрунтованим, а прийняте Печерським судом рішення - законним.

Беручи до уваги те, що справа стосовно Тимошенко і Болюри направлена на розгляд у суд, а утримання їх під вартою є законним, провадження за скаргами на постанову про арешт закрито.

У той же час у Блоці Юлії Тимошенко заявили, що "насправді "Апеляційний суд Чернігівської області ухвалив рішення задовольнити апеляцію адвокатів, а "постанова Печерського районного суду Києва від 23 травня 2003 року відносно Антоніни Болюри і Євгена Шаго – відмінена, провадження у справі закрито".

Геннадій Тимошенко й Антоніна Болюра знаходяться під арештом, санкціонованим Печерським місцевим судом Києва у зв'язку з новою кримінальною справою, порушеною у травні. Два інших колишніх керівники "ЄЕСУ" Євген Шаго і Лідія Сокольченко знаходяться у розшуку - суд санкціонував їх затримання.

Попередня кримінальна справа відносно керівників "ЄЕСУ", а також чоловіка лідера БЮТ Юлії Тимошенко - Олександра - завершена. У понеділок, 23 червня, Генпрокуратура направила до суду справу відносно Геннадія Тимошенка і Болюри, а справа стосовно Шаго і Сокольченко виділена в окреме провадження.

Українська правда, Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...