Таємниця вбивства Александрова залежить від долі Януковича?

Понеділок, 7 липня 2003, 20:43
Замовники вбивства Александрова не будуть названі, доки позиція Януковича в уряді не буде ясною. Так вважає донецький кореспондент радіо "Свобода" Сергій Гармаш, що виступив з коментарем на сайті "Телекритика".

У понеділок виповнюється два роки від дня вбивства журналіста Ігоря Александрова.

Сергій Гармаш упевнений, "що справа Александрова скоріш за все оголить цілий пласт корупції в правоохоронних органах Донецької області".

"А ці органи скоріш за все багато знають про владу і бізнес регіону. А влада і бізнес Донецька – це потенційний кандидат в президенти Янукович і його фінансова база Ринат Ахметов. Вони, напевно, не причетні до вбивства Александрова, але вони зацікавлені в збереженні своїх кишенькових правоохоронців."

"Слідство значно просунулося в розслідуванні вбивства Александрова. Думаю, що вже відомі імена замовників. Але чи зможе слідство реалізувати свої знання законним чином? Чи назвуть публічно вбивць Александрова? У нашій країні це дуже сильно залежить від політичної ситуації: від шансів Януковича на президентство, від наполегливості і впливовості його ворогів, від вибору Кучмою наступника і так далі, і тому подібне", - вважає Гармаш.

Першим обвинуваченим в справі Александрова був Юрій Вередюк. "Перший - це коли прокуратура ставила перед собою задачу знайти того, на кого можна спихнути це вбивство, щоб заспокоїти громадську думку, відзначає Гармаш.

Журналіст також упевнений, що "коли обвинувачення луснуло, і Вередюк дійсно став свідком, але не вбивства, а того, як його "розкривали", він помер. Можливо, від хвилювань, які пережив під час слідства і суду."

Згодом справою зацікавилася Генпрокуратура. Була відпрацьована версія колишніх краматорських обозовців Олега Солодуна і Михайла Сербіна, після чого арештували Костянтина Яворовського. Його перевезли з донецької "зони" в Київ. Також був арештований учасник краматорської злочинної групи "17-та дільниця" Дмитро Герман.

"Останній вже на суді в Донецьку заявляв те, про що говорили обозовці в програмах Александрова: дахом угрупування були керівник краматорського ОБОЗа Бантуш і деякі високі чини в обласній прокуратурі. Він же підтверджував причетність Бантуша до ряду резонансних вбивств, скоєних в регіоні", - пише Гармаш на сайті "Телекритика".

Гармаш сподівався, що "з арештом Яворовського, справа, здавалося б, повинна була зсунутися з місця". Але після того, як прокурора Донецької області Пшонку призначили на другий термін, то "видимих зрушеннь у справі немає".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування