Максимальний рейтинг кандидата від влади поки що 6%

Середа, 9 липня 2003, 14:05
На сьогодні серед неопозиційних політичних фігур не існує реальної противаги лідерові блоку "Наша Україна" Віктору Ющенку, який користується найбільшими електоральними симпатіями.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного 17-23 червня в 24 областях України, Криму, Києві і Севастополі. Опитування проводилось Українським інститутом соціологічних досліджень і центром "Соціальний моніторинг" серед більше 2 тис. респондентів старше 18 років.

Як заявила на прес-конференції в середу директор центру Ольга Балакірєва, на сьогодні "електоральні орієнтири досить розмиті і серед неопозиційних політичних лідерів не існує реальної противаги Ющенкові".

У той же час, за даними соцдослідження, споконвічно за Ющенко готові проголосувати 21% опитаних, за лідера Компартії Петра Симоненка - 10%, за прем'єра Віктора Януковича - 6%. Лідера фракції БЮТ Юлії Тимошенко і лідера Соцпартії Олександра Мороза підтримали б по 5% опитаних.

Активних прихильників інших політиків небагато менше: готові проголосувати за лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука 4%, за лідера ПСПУ Наталю Вітренко 3%, за лідера партії "Трудова Україна" Сергія Тігіпка, лідера Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха і міністра транспорту Георгія Кірпу - по 2%, за голову Верховної Ради Віктора Литвина, міністра оборони Євгенія Марчука і лідера НДП Валерія Пустовойтенка - по 1% електорату, якби президентські вибори відбулися найближчим часом.

Соцопитування також розглядало різні сценарії розкладу політичних сил і об'єднань на користь єдиного кандидата від різних політичних сил.

Так, об'єднання Ющенка, Мороза і Тимошенко на користь Ющенка додасть йому 5% голосів, і він одержить 26% голосів. Таке ж об'єднання на користь Мороза дасть йому додатково 6%, і він одержить 11%. Об'єднання на користь Тимошенко додасть їй 7% і підвищить її рейтинг до 12%.

Об'єднання опозиції на користь Мороза і Тимошенко додасть також голоси Януковичу, і він одержить 8%.

Об'єднання сил більшості практично не вплине на рейтинг кандидатів на посаду президента, у той же час, додасть голоси Ющенкові.

Так, у випадку висування єдиного кандидата від більшості в особі Литвина він сам одержить близько 4%, а Ющенку додасться близько 0,5%.

У випадку висування від більшості Медведчука він одержить 4,9% і кількість голосів у Ющенка збільшиться на 0,5%.

У випадку висування Тігіпка він одержить 4,1%, Ющенкові додасться 0,9% голосів.

Інтерфакс-Україна

Читайте також думку Волкова з приводу того, хто вийде в другий тур

"У представника влади буде близько 12-14 млн голосів, у Ющенка — 11-13 млн" – Волков

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування