ДЕПУТАТИ СКАСУВАЛИ БЕЗКОШТОВНІ ВХІДНІ ДЗВІНКИ

Середа, 9 липня 2003, 18:12
Закон "Про телекомунікації", ухвалений Верховною Радою в середу, скасовує закон "Про зв'язок", що діяв раніше в Україні, включаючи ряд поправок до нього, у тому числі щодо заборони оплати вхідних розмов, ухвалений на початку поточного року і мав би набрати чинності у вересні.

Як пояснив експерт ринку, у законі "Про внесення змін до статті 12 закону України "Про зв'язок" існувала норма, що забороняє підприємствам і об'єднанням зв'язку усіх форм власності встановлювати плату за вхідні телефонні сигнали для усіх видів телефонного зв'язку.

"У попередньому законі абонентові не залишали право вибору: може, я хочу оплачувати вхідні дзвінки. Крім того, старий закон унеможливлював надання деяких послуг зв'язку", - сказав експерт.

У той же час у законі "Про телекомунікації" така норма відсутня, а сам документ набирає силу після опублікування (у випадку підписання його президентом).

На початку поточного року парламент затвердив низку поправок до закону "Про зв'язок", що стосуються оплати телефонних переговорів. Зокрема, депутати заборонили оплату вхідних дзвінків, встановивши, що споживач має оплачувати тільки повні інтервали часу (тим самим стимулюючи операторів вводити мінімальні інтервали), а також дозволили абонентам використовувати лічильники обліку тривалості послуг електрозв'язку.

Практично усі поправки, за винятком заборони оплати вхідних розмов, ввійшли в новий закон.

Закон "Про телекомунікації" був ухвалений парламентом у першому читанні в травні поточного року, у другому й у цілому - у середу, 9 липня.

Закон встановлює правову підставу діяльності в телекомунікаційній галузі і припускає розподіл органів управління й органів регулювання.

Відповідно до закону держуправління галуззю здійснює уряд, центральний орган виконавчої влади в сфері зв'язку й інші держоргани. Регуляторні функції здійснює Національна комісія регулювання зв'язку (НКРС) - спеціальний орган, підконтрольний президентові і підзвітний парламентові. НКРС складається з восьми членів. Чотирьох з них призначає президент, ще чотирьох - парламент.

Закон має бути підписаний президентом і набере чинності після опублікування, за винятком статей, що стосуються НКРС. Деякі його статті набирають чинності з 2004-го і 2005 року. Зокрема, до 1 січня 2005 року функції НКРС здійснює центральний орган виконавчої влади в сфері зв'язку (Державний комітет зв'язку й інформатизації України).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування