Кучма захищає донецьких у їх суперечці з "Приватом"

П'ятниця, 1 серпня 2003, 17:15
Проведення додаткової емісії акцій ВАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" (Дніпропетровська обл.), у результаті якої державний пакет акцій зменшився з 50% до 38% є шахрайством.

Про це заявив президент України Леонід Кучма в п'ятницю у своєму виступі перед активом Дніпропетровської області в ході представлення нового голови обладміністрації Володимира Яцуби.

"Шахрайським способом, через додаткову емісію, державна частка в Інгулецькому гірничо-збагачувальному комбінаті зменшена з 50% до 38"%, - констатував глава держави.

При цьому він додав, що "гірничо-збагачувальні комбінати роздані в керування комерційним структурам, що викачали ресурси з підприємств і залишили їм багатомільйонні збитки".

"Вважаю, що держава не може миритися з цією ситуацією. Обласне керівництво має всі повноваження для її рішення. Якщо буде потрібна допомога Києва - звертайтеся, Київ вам таку допомогу надасть", - пообіцяв Кучма.

Того ж дня апеляційний господарський суд Києва залишив без змін рішення суду першої інстанції у відношенні додаткової емісії акцій ВАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат", підтвердивши її недійсність. Таким чином не була задоволена апеляційна скарга керівництва Інгулецького ГЗК, що домагалося реєстрації емісії.

10 квітня 2003 року збори акціонерів ІнГЗК прийняли рішення про емісії акцій колишнього номіналу (0,25 грн.) на суму 44,972 млн. грн. У результаті частка держави скоротилася б з 50% приблизно до 38%.

Прем'єр-міністр Віктор Янукович і глава Фонду держмайна (ФДМ) України Михайло Чечетов заявили про намір блокувати цю додаткову емісію.

Реакцією президента України Леоніда Кучми на цю ситуацію стало звільнення 22 квітня заступника держсекретаря Міністерства промислової політики Сергія Грищенка і заступника голови ФДМ Сергія Глушка, що брали участь від імені держави в зборах акціонерів ІнГЗК і не вдались ні до яких заходів для недопущення розмивання держпакету шляхом додаткової емісії.

Господарський суд Києва на засіданні 29 травня по позові Генеральної прокуратури до ФДМ, Мінпромполітики, ДАК "Укррудпром" і ІнГЗК, що мав відношення до рішення про додатковий випуск акцій комбінату, ухвалив скасувати всі рішення по цій емісії.

Керівництво комбінату оскаржило це рішення суду. Апеляційний господарський суд Києва 17 червня відмовив у скарзі ІнГЗК, підтвердивши заборону Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку і третіх осіб реєструвати додаткову емісію акцій комбінату. Судові розгляди між ІнГЗК і ФДМ продовжуються.

На комбінаті вважають, що нереєстрація додаткової емісії акцій спричинить за собою припинення його інвестиційних планів.

ВАТ "ІнГЗК " - найбільше в Україні підприємство з виробництва залізорудного концентрату: його частка на українському ринку цієї продукції оцінюється в 77%. Держпакет ВАТ у розмірі 50% акцій знаходиться в державної акціонерної компанії (ДАК) "Укррудпром". Статутний фонд ВАТ у даний час складає 136,028 млн. грн.
Офіційний курс на 1 серпня - 5,3318 грн./$1.

Інтерфакс-Україна

PS від УП: У випадку додаткової емісії контроль над ІнГЗК отримують приватні власники – запорізьке "ТС ЛТД" і панамське Tradeco Ink. (обидві компанії спеціалісти пов'язують з дніпропетровською групою Приват).

Експерти також звертають увагу, що саме через Інгулецький ГЗК останнім часом загострилися стосунки між дніпропетровською фінансово-промисловою групою Приват і донецькою ФПГ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...