Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Допомагаючи Україні з зерном, Росія сама наражається на продовольчу кризу

Понеділок, 4 серпня 2003, 17:08
Віддаючи Україні зерно, Росія буде використовувати свої стратегічні запаси, що забезпечують продовольчу безпеку країни.

Про це в понеділок пише російська газета "Финансовые известия". Окрім того, за словами директора аналітичного центру "СовЭкон" Андрія Сизова, Росія від врожаю цього року одержить у кращому випадку 67 млн. тонн зернових. "При внутрішньому споживанні в 70 із зайвим млн. грядущий дефіцит у наявності. Його наслідки теж очевидні", - пише видання.

"Треба врахувати ще й комерційні постачання російського зерна на Україну, - говорить директор Інституту аграрного маркетингу Олена Тюрина. - Цей експорт приведе до росту цін і неминучого імпорту зерна вже під кінець року".

Така "щедрість" Росії, на думку авторів статті, може бути викликана декількома причинами.

"Причина перша - Москва зацікавлена, щоб Україна просувалася в справі будівництва єдиного економічного простору з Росією, Казахстаном і Білорусією.

Причина друга - нафтопровід "Одеса-Броди", що спільними зусиллями будують Польща й Україна. Прем'єр Росії Касьянов на недавніх переговорах з Януковичем прямо сказав, що угода про транзит нафти з Росії по території України може бути підписана тільки після того, як вирішиться питання транзиту російської нафти через нафтопровід "Броди-Одеса"...

Є й третя причина: за деякими відомостями, саме Янукович - той український політик, якого Кремль більш за все хотів би бачити в президентському кріслі після Кучми. Цілком можливо, що саме тому, уже домовившись з Кучмою про зернову допомогу, Путін вирішив озвучити своє рішення особисто Януковичу", - вважають "Финансовые известия".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування