Найбагатші українці: Ахметов, Пінчук, Коломойський, Ярославський, Тарута, Медведчук

Вівторок, 5 серпня 2003, 12:06
Польський журнал "Wprost" оприлюднив новий рейтинг найбагатших людей Центральної та Східної Європи. Минулого року серед 25 мільярдерів було троє українців. У цьому році їх шестеро – але тепер збільшено й список найбагатших до 50 осіб.

Українці серед багатіїв Центральної та Східної Європи – це Ринат Ахметов, Віктор Пінчук, Валерій Коломойський, Олександр Ярославський, Сергій Тарута й Віктор Медведчук.

Перше ж місце в рейтингу найбагатших людей регіону посів росіянин Михайло Ходорковський, головний акціонер нафтової компанії ЮКОС, якого оцінюють у 8,3 мільярда доларів. Другий - губернатора Чукотки Романа Абрамовича – 7,5 мільярдів. Третій – керівник "Альфа-груп" Михайло Фрідман, капітал якого дорівнює 6,7 мільярдам.

 
 
Загалом у першій десятці самі росіяни – тільки на четвертій сходинці стоїть поляк Ян Кульчик (глава фінансової групи "Кульчикхолдинг"), а на восьмій – Ринат Ахметов.

Ринат Ахметов має у рейтингу "Wprost" капітал у 1,9 мільярда доларів. Президент "Шахтаря" за рік, згідно з даними журналу, збагатів ще на 200 мільйонів. Але, попри це, Ахметов у загальному рейтингу зійшов на дві позиції нижче.

 
 
Теж опустився у списку багатіїв Віктор Пінчук, цитує дослідження "Wprost" українська служба радіо "Свобода". Його капітал оцінюють у 1,5 мільярда доларів, він на 12 місці. Рік тому у нього був 1,3 мільярда, але він був десятим.

Таке пониження у рейтингу з одночасним приростом капіталів журнал пояснює ще більш стрімким зростанням росіян.

 
 
Відразу слідом за зятем президента, на 13 місці – Ігор Коломойський, конкурент Пінчука у нещодавній боротьбі за Нікопольський феросплавний завод. Коломойський представлений як головний акціонер фінансової групи "Приват". Вартість його статків оцінена також у 1,5 мільярда доларів.

Головними джерелами прибутків Ігоря Коломойського експерти "Wprost" називають "Приватбанк", фірму "Приватінвест", 30% акцій в "Укрнафті" та ще в кількох регіональних нафтопереробних підприємствах. "Wprost" підкреслює, що в цю групу входять також 8 фірм, зареєстрованих у офшорних зонах.

 
 
Новобранцем у таборі мільйонерів є Олександр Ярославський, котрий зі своїми 850 мільйонами доларів посів 24-те місце.

Ярославський у версії "Wprost" є акціонером "УкрСиббанку", банку "Надра", низки металовиробних та цукрових заводів. Щоправда, саму позицію у світі капіталу, як вважають польські спостерігачі, Олександр Ярославський здобув завдяки своєму нині покійному тестеві. Олександр Масленський був колись впливовим Харківським губернатором.

 
 
До речі, Ярославський на дві позиції випереджає арештованого російського підприємця-соратника Ходорковського Платона Лебедєва.

На 36 позиції у рейтингу "Wprost" співвласник "Індустріального Союзу Донбасу", депутат Донецької облради Сергій Тарута. Його капітал оцінено в 700 мільйонів доларів.

І, нарешті, останній українець – Віктор Медведчук. Він на 50-му місці з капіталом в 400 мільйонів доларів. Минулого року він був на 18 сходинці та мав грошей у два рази більше – 800 мільйонів.

 
 
Описуючи конфлікт Віктора Медведчука з його російським партнером Григоришиним, "Wprost" пояснює частково причини збідніння, цитую: "До клану Медведчука повернулася лише частина активів. Все інше встигли перехопити російські "товариші по зброї" українського олігарха".

У своєму редакційному коментарі польський журнал звертає увагу на певну рівновагу у позиціях українських олігархів. "Олігархів пильно опікає президент Леонід Кучма, – пише "Wprost", – котрий хоч і має своїх фаворитів, але дбає, щоб між олігархами існувала рівновага".

Журнал також підкреслює суб'єктивність своїх оцінок і використання лише офіційних джерел інформації.

P.S. "Українська правда" безуспішно спробувала отримати коментар у всіх 6 українських магнатів. З відповідей секретарів вдалося дізнатися, що Пінчук перебуває у відпустці, а Медведчук - в суміщеній відпустці з відрядженням. У приймальній Ахметова пообіцяли передати шефу про його нове місце в списку багатіїв. У приймальні Коломойського повідомили, що контакти з пресою не підтримують, а сам керівник зараз відсутній. Як, проте, і Тарута з Ярославським.



Про минулорічний рейтинг "Wprost" читайте тут:

Медведчук в два рази бідніший за Ахметова

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...