Чи мовчав головний свідок у справі Гонгадзе - 2?

Вівторок, 5 серпня 2003, 19:08
У розпорядження ІМІ надійшов конверт, на якому значилось "Вскрыть после моей смерти". Всередині була заява Ігоря Гончарова. ІМІ проводить власне розслідування.

В конверті знаходилося 17 сторінок рукописного тексту, підписаного Ігорем Гончаровим. Деякі листи були адресовані до Генерального прокурора України (при цьому не завжди вказані дати коли був виконаний текст заяв та повідомлень).

Враховуючи серйозність обвинувачень і те, що вину людини може довести лише суд, ми не називаємо у деяких випадках прізвищ осіб, на яких посилається Гончаров.

Ще у лютому цього року Гончаров писав: "Несмотря на моральное давление, оказываемое на меня работниками следствия Генеральной прокуратуры, не смотря на угрозы расправы надо мной со стороны подследственных СИЗО – спланированное, как я считаю, работниками УБОП Хомулой С.В. – поканчивать счеты с жизнью и совершать самоубийство, на которое многие рассчитывают, я не собираюсь. Раскаиваться мне не в чем. Также ставлю Вас в известность о том, что в мой адрес все чаще поступают угрозы убить меня, представив смерть мою как следствие моего самоубийства или как смерть от болезни.

Очевидно это связано с моими заявлениями о том, что на суде я имею намерение рассказать о ряде преступлений, инициированных и совершенных работниками МВД Украины и работниками УБОПа г. Киева и входящего в его систему подразделения "Сокол".

А также в связи с намерением моим изобличить лиц, организовавших похищение и убийство журналиста Гонгадзе. На суде я собираюсь дать показания в присутствии журналистов, поскольку не доверяю следствию Ген. прокуратуры Украины.

20.02.03. Написано собственноручно. Подпись. Гончаров".


24 лютого Гончаров повертається до теми зникнення Гонгадзе: "У меня имеются материалы, собранные совместно с работниками СБУ, - а именно магнитофонные аудиозаписи разговоров, записанное признание… и другие материалы. Я предложил Хамуле официально в присутствии журналистов и работников СБУ изъять их в том месте, где я укажу. Хомула требовал, чтобы я отдал ему эти материалы для уничтожения. Кроме того, Хомула отказался фиксировать мои показания, требовал лжесвидетельствовать… Когда я отказался, Хомула пообещал убить меня в СИЗО…".

Найцікавішою є заява Гончарова (без дати), де у посткріптумі він зазначає:

"Ряд доказательных материалов, фото-, видео-, и магнитофонные записи, что касаются указанных преступлений мною зарыты на …., находятся в металлической коробке в дипломате и мешке, место знает … и один из моих друзей из …".

За даними ІМІ, звернення щодо можливості вилучення цих матеріалів за участю народних депутатів було вже зроблено Григорію Омельченку. Отримана його згода на будь-яку допомогу, але цього не сталося...

Ми змушені скоротити текст матеріалу після анонімного попередження редакції про можливі проблеми у разі надрукування ряду інших матеріалів. Але не можемо не повідомити про деякі цікаві повідомлення Гончарова.

Найбільш цікаве – це обставини вбивства у Київській області. Замовлення на повернення боргу від місцевого бізнесмена отримав один з керівників УБОЗу м. Києва від керівника банку. Виконання було доручено працівнику УБОЗу М., який доручив "наїзд" трьом наркоманам. Під час акції трапився ексцес виконавця. Дружині бізнесмена була зроблена ін'єкція психотропної речовини і вона померла. Тому, щоб не залишати свідків, бізнесмен був застрелений.

Найцікавіше у цьому епізоді те, що один з виконавців вбивства зараз під охороною УБОЗу як важливий свідок, а М. виїхав до США (не виключно, що це та особа, яка була у цьому році затримана у зв'язку із спробою отримати адресу дружини Гонгадзе у США…).

І ще одне, Гончаров вважає, що і загибель водія одного відомого політичного діяча – також наслідок ін'єкції психотропної речовини…

Ще одне вбивство, вже трьох осіб, за участю УБОЗу вчинено на замовлення брата ректора відомого технічного ВУЗу України…

Факти не тільки цікаві, а й суспільно важливі, тому дивує, що слідство їх не відпрацювало.

У вівторок ІМІ передав копію документів Генеральній прокуратурі і ми продовжимо наше журналістське розслідування.

Читайте також:

Чи мовчав головний свідок у справі Гонгадзе?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...