Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через звільнення губернаторів Янукович може не потрапити у СОТ

Середа, 6 серпня 2003, 10:14
Адміністративні заходи, до яких вдається уряд Януковича, намагаючись подолати наслідки неврожаю, може призвести до ускладнення переговорів про вступ України до Світової Організації Торгівлі.

Як повідомляє Українська служба ВВС з посиланням на "деяких аналітики в Україні", "кількість порушених кримінальних справ та перевірок, здійснених силовими органами змушує говорити про те, що в Україні намагаються подолати наслідки неврожаю дещо не тими методами, що їх застосовують у подібній ситуації її сусіди в Європі".

Проте експерт газети "Файненшл Таймс" з питань зернових ринків Кевін Морісон вважає, що це є цілком очікуваною реакцією: "Я гадаю, що ситуація в Україні є дійсно проблематичною: погодні умови були справді найгіршими за останні роки - дуже холодна зима і спекотний початок літа.

Крім того, як відомо, в Україні не було зернового резерву для того, аби покрити цьогорічний дефіцит. Можливо, за таких умов у уряду, особливо у пост-радянській республіці, дійсно з"являється спокуса вдатися до якихось адміністративних заходів".

Коментуючи факт, що минулого року Україна посіла 6 місце серед світових експортерів зерна, а у цьому році вона зазнає значних проблем із зерном, Морісон зазначив:

"Час, коли Україна з"явилася на зерновому ринку минулого року, був дуже вдалим для неї. У Північній Америці, Австралії був серйозний неврожай, - а вони є великими традиційними виробниками зерна.

І через неврожай у цих країнах, а також тому, що в самій Україні врожай минулого року був надзвичайно добрим, Україна змогла увійти на цей ринок і покрити своїм зерном частину світового попиту".

"Тепер все повернулося проти України, - вважає експерт і нагадує, що "на ринок повертаються традиційні гравці, такі, як Північна Америка, з"являються нові потужні виробники, такі, як Китай".

"Тому, якби в Україні цього року так само був би добрий врожай, увійти на ринок їй було б набагато важче. Наступного року все залежатиме від того, як складеться ситуація в країнах - традиційних виробниках зерна", - прогнозує Морісон.

Він також зауважує, в Європі ситуація з врожаєм зерна також є непростою, проте нічого надзвичайного не відбудеться, оскільки загалом дефіциту зерна на світових ринках не спостерігається: "Франція та багато інших європейських держав так само потерпають від поганого врожаю. Але загалом у світі дефіциту зерна немає. В інших частинах світу, зокрема, у Північній Америці, Канаді, навпаки, дуже хороший врожай".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування