Україна: Найбільша проблема країни - її президент

Середа, 6 серпня 2003, 10:51
Були часи, коли про Україну говорили як про "житницю Європи". Вона була настільки багатою, що "великі полководці всіх часів" вважали за необхідне для себе приводити армії до руху, щоб панувати над нею. У ці дні деякі українські пенсіонери можуть згадувати про це, стоячи у продовольчих магазинах у чергах за хлібом.

Після незвичайно суворої зими минулого року й посухи, що тривала досить довго, цього літа врожай в Україні буде настільки невеликим, що, мабуть, задовольнити потреби за рахунок своїх можливостей не вдасться. Різко зросли ціни на зернову продукцію, таку, як борошно, макаронні вироби й хліб. За останні тижні вони збільшилися більш ніж на 150 відсотків. По всій країні люди роблять запаси.

Україна у зв'язку з цим звернулася минулого тижня до Росії з проханням про постачання 200 000 тонн зерна. Російський президент Путін вже пообіцяв своєму колезі Леоніду Кучмі допомогу. Опозиція обвинувачує прем'єр-міністра Віктора Януковича у помилках, і справедливо.

Справа у тому, що зернова криза викликана не тільки невеликим врожаєм, що очікується цього року, але одночасно є і результатом рекордного врожаю минулого року. У 2002 році в Україні було зібрано 38,9 мільйонів тонн зерна. Добру чверть його, згідно з урядовими даними, було експортовано.

Так що, те, що зараз Україна змушена зерно імпортувати, свідчить про те, що продано було занадто багато. Які державні резерви зерна насправді, уряд мовчить.

Тим часом Віктор Янукович вдався до пошуків винних за кризу і знайшов їх у Міністерстві сільського господарства й у місцевих адміністраціях. Минулого тижня президент Кучма звільнив за поданням свого прем'єра відразу чотирьох губернаторів.

У міністерствах обмежилися попередженнями, хоча були повідомлення про звільнення і там, оскільки якби міністерство створило необхідні резервні фонди, то тепер не довелося б регулювати ціни на зерно на державному рівні. Заходи, що зводять нанівець власні зусилля, спрямовані на структурну реформу сільського господарства.

Зернова криза є симптоматичною для економічної ситуації в Україні. Незважаючи на добрі показники - у першому півріччі 2003 року ріст внутрішнього валового продукту в Україні становив 7,1 відсотка - економічний підйом для більшості українців майже непомітний.

Заборгованість українських підприємств по заробітній платі досягла в цілому по країні 2,35 мільярдів гривень, що становить 379 мільйонів євро. До того ж у більшій частині української економіки дотепер домінують клани, що зривають усякі реформаторські зусилля уряду, тому що бояться за свої доходи.

Однак найбільшою проблемою для країни є її президент Леонід Кучма. Колишній директор великого оборонного концерну Кучма зобов'язаний тим людям, чиєї влади достатньо, щоб скинути будь-який уряд. Восени наступного року буде обрано спадкоємця Кучми.

Політично впливові боси від економіки, так звані олігархи, вже сьогодні висувають на вихідні позиції своїх кандидатів. У випадку, якщо їм вдасться вчасно домовитися з опозицією про спільну кандидатуру, то у них з'явиться шанс кардинально змінити співвідношення сил в Україні. Реформатор і колишній прем'єр Віктор Ющенко розраховує на успіх на виборах. Наразі він є в Україні найпопулярнішим політиком.

Оригінал статті читайте тут:

Das groesste Problem des Landes ist sein Praesident

Переклад ИноСми.ru


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...