Україну ділять чотири клани олігархів, тобто "еліти"

Середа, 6 серпня 2003, 11:52
В Україні є чотири елітних політичні групи з яскравим регіональним
"забарвленням" - Донецьк, Львів, Київ і Дніпропетровськ.

Так, за даними дослідження Інституту соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України, кожна з еліт ("кланів") має чітку пірамідальну структуру, вузловим моментом в якій є не тільки географічний чинник, але і конкретний ресурс. При чому, відзначають експерти, "ресурс" - це щось більше, ніж корисні копалини.

Так у донецькій елітарній піраміді цей ресурс - вугілля, вважають фахівці інституту. Він вже давно перестав мати тільки економічні ознаки, ставши "емблемою" регіону, пише у середу газета "Сегодня".

У Дніпропетровську елітарна піраміда має як ресурс "певну кадрову міфологію". Вона склалася ще у Радянському Союзі і несе у собі таке поняття, як "керівництво", в якого досить успішна історична традиція.

Київська піраміда базується на "столичності", тобто відношення до найбільших у країні кадрових і фінансових змін.

Львівська еліта володіє сукупністю психосоціальних понять, які у різний час виконували функцію національної ідеї. Дослідники вважають, що цим типом ресурсу крім "галичан" не володіє жодна інша еліта.

Науковий співробітник Лабораторії мас й організацій, що входить до структуру інституту, Олег Покальчук у коментарі сказав, що, на його думку, на сьогоднішньому етапі говорити про об'єднання цих еліт не доводиться.

"Існують колективи, які склалися навколо певних речей, вони досить життєздатні. Можливо, якісь спроби зближення і є, але вони ведуться "на периферії". Взагалі ж для зміни взаємовідносин на цьому рівні необхідна ситуація "білого аркушу", або нових правил гри".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування