Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма втягнув усіх у свою політтехнологію

Четвер, 7 серпня 2003, 19:08
Скоро рік як Україна живе з реформою політичної системи президента Кучми. І ніхто не підозрює, що всіх нас втягли в одну велику політичну авантюру. А точніше – політтехнологію.

Політолог Володимир Полохало вважає, що макро-метою такої грандіозної політичної технології, влаштованої Кумою та його оточенням, є забезпечення гарантій п'ятьом чинникам політичного процесу. Мікро-мета – розколоти опозицію.

Для того, щоб викрити таємні задуми влади, Полохало і зібрав прес-конференцію посеред пори відпусток.

Наразі в Україні спостерігається "небезпечна тенденція" посилення тіньових механізмів у політиці - криптотехнологій. За спостереженням Полохала, у 99% всіх технологій є тіньовими, і до них вдаються всі суб'єкти політичної діяльності, у тому числі й опозиція.

Ще один різновид політтехнологій агітаційно-пропогандисько-маркетингового типу - маніпулятивні стратегії. "Тобто дії, де, з одного боку, приховані справжні наміри комунікатора, а з іншого боку наявне інформування та програмування намірів і орієнтації виборців, всупереч волі останнім", - пояснив політолог.

Експерт звернув увагу, що з часів передвиборчої кампанії-2002 підвищився професіональний рівень маніпулятивних стратегій. З примітивних і неефективних до виборів – до надзвичайно ефективних сьогодні.

Виявом такої тіньової політичної технології і маніпулятивної стратегії є політична реформа, запропонована президентом Кучмою, впевнений політолог.

"Реформа є блискучим ходом президента і політтехнологів. У результаті опозиція втратила свої комунікативні можливості, ініціативу, зрештою пересварилася між собою.

А тим часом Кучма перехопив ініціативу, нав'язав дискусію, в яку втягнулося чимало політиків і політологів. А якщо зманіпулювали політологами, які до останнього моменту не бачили реальну ціль цієї реформи – це говорить про успіх політичної реформи, як тіньової технології", - вважає Полохало.

Він застеріг, що на цьому Кучма вже не зупиниться, оскільки він та його оточення наразі працюють на забезпечення п'яти основних гарантій.

Перша - гарантія для Кучми та Ко після закінчення повноважень, або якійсь інший варіант цієї гарантії за умови, якщо термін президента буде пролонгований.

Друга технологія спрямована на забезпечення гарантії для українського бізнесу, чи олігархічних кланів. На думку політолога, саме вони грають головну роль у політпроцесі, і вони визначають розстановку сил і впливають на ухвалення рішень.

"Олігархи не менше ніж президент думають над тим, хто буде їх представником на найвищій у державі посаді. І більше того, інтереси олігархів сьогодні стоять вище, ніж інтереси будь-яких соціальних груп", - застеріг політолог.

Третя гарантія – це гарантія для Росії, для російського капіталу та бізнесу, які мають широкі інтереси в Україні.

Четверта гарантії для Заходу. Полохало уточнив, що під поняттям "Захід" слід розуміти як європейські країни, так і США, хоча у них є дещо різні цілі щодо України.

І п'ята – для опозиції, яка хоче мати гарантії для свого політичного оточення та політичного життя.

Це, на думку Полохала, і є "смислом політичного сезону". "Від того, яка відбудеться комбінація забезпечення цих гарантій, від того, хто з тих, хто вимагає цих гарантій, виявиться ініціативнішим і сильнішим, залежить інтрига чи комбінаторика сил в Україні".

Ключовим моментом у питання реформи, за прогнозом Полохала, стане передостаннє звернення Кучми 24 серпня.

І тут є два варіанти розвитку подій – або Кучма відмовитися від зміни політичної системи і залишить президента "політичним стрижнем", який приймає всі важливі і ключові рішення. Або ж під тиском "гарантій" для олігархів передасть владу до парламенту, передбачаючи обмеження влади президента і формування центру влади на базі парламенту.

Посилаючись на "певну інформацію та свідчення", Полохало висловив гіпотезу про те, що Кучма наразі розмірковує над можливістю піти на поступки Морозу і Симоненку ("які свідомо рухаються у бік інтелектуальної і політичної пастки, що розставляється"). І по-суті він хоче сказати: "Якщо парламент хоче парламентської республіки, я за". "І 300 голосів організовується миттєво", - прогнозує політолог.

Тоді ми станемо свідками миттєвого і блискавичного перетворення України на парламентську республіку, обіцяє Полохало. "А Ющенко може спокійно ставати президентом, адже значення цієї посади зменшується, вона стає декоративною, втрачаючи політичний смисл", - вважає він.

Ситуація в АПК – теж технологія

Криза в аграрному комплексі є ще одним прикладом криптотехнологій, вважає Полохало. Тут прослідковуються всі інструменти тіньового ходу: замовчування важливої стратегічної інформації, і вибіркове фрагментарне інформування, і певне навішування ярликів в інформації.

Ще один політтехнологічний хід – штовхання Януковича на конкуренцію з Ющенком за посаду президента при нинішніх повноваженнях президента.

"Янукович відчуває у собі достатньо сил - а підстави для цього є, оскільки Схід дає йому половину голосів, - стати президентом, і зі своїм 8-9% рейтингом стати президентом. Плюс ще його адміністративний ресурс, який фактично зрівнює рейтинги і можливості і Януковича, і Ющенка стати президентом", - вважає Полохало.

Розпускаючи журналістів після прес-конференції, Полохало по-батьківські щиро побажав всім "навчитися розпізнавати" підступні крипто-девіантно-маніпулятивні технології, бо ж наближаються президентські вибори...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування