Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин вважає, що системі Кучми місце на звалищі історії

Вівторок, 2 вересня 2003, 14:41
Спікер парламенту Володимир Литвин закликає провести політреформу і вважає, що "політична система епохи президента Леоніда Кучми різко звужує" можливості для розвитку України.

Про це він заявив під час виступу, відкриваючи сесію Верховної Ради.

За словами спікера, основний ресурс політсистеми Кучми "полягав у високій персоніфікації політики і персоніфікації відповідальності".

Литвин зазначив, що зараз Україна перебуває "на якісно новому етапі, коли на перший план вийшло внутрішнє облаштування країни". І тому зосередження політсистеми "на собі різко звужує коридор можливого для дальшого поступу", сказав спікер.

На думку Литвина, "політична система епохи президента Кучми виконала своє призначення на найбільш складному і відповідальному етапі вибудови державного каркасу". Водночас він сказав, що ця епоха "ще далека від завершення".

Литвин упевнений, що внесення змін до Конституції, "безперечно, треба приймати".

"Робити це треба, виходячи з потреб і завдань наступного розвитку держави і суспільства, а не із конкретної ситуації і тим паче кулуарних домовленостей щодо перерозподілу посад (у разі прийняття або блокування змін до Конституції) чи провокування дострокових парламентських виборів".

Литвин сказав, що політреформа "стає ще більш очевидною і нагальною", оскільки серед основних політичних сил України "обмаль фігур, співставних за рівнем масової підтримки".

"Це несе в собі загрозу зміщення акцентів, поляризації й розколу суспільства через брак можливостей врівноваження позицій, втрати суспільного контролю над країною", - сказав спікер.

Литвин також застеріг, що треба відмовитися від "безоглядної практики сліпого копіювання зарубіжних зразків, мовляв, Європа живе за такою політичною системою, а відтак – процвітає".

Крім того, спікер зауважив: "Ми не можемо і не маємо права віддавати долю людей і країни виключно на розсуд окремих осіб, які під кутом свого бачення і світосприйняття, чи в інтересах політико-фінансових груп або для власного самоствердження крутять державний штурвал у будь-який бік своєї душі, як говорив поет".

Литвин також сказав, що "парламентська більшість має сповна усвідомити своє призначення і не намагатися задовольнити усіх, бути зручною для усіх. Інакше не уникнути ризику не задовольнити нікого і не бути сильними ні в чому". "Переконаний, керівники фракцій і груп більшості не можуть, не повинні і не будуть працювати за викликом".

Водночас, на думку Литвина, "опозиція не повинна жити лише підозрами і перманентною, виснажливою для країни та самих політиків боротьбою". "Треба ризикнути і більше працювати на атмосферу державної довіри та злагоди".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування