Грищенко внесе логіку в рішення Кучми, сподівається Гриценко

Вівторок, 2 вересня 2003, 18:27
Президент Українського центру економічних і політичних досліджень (УЦЕПД) ім. Олександра Разумкова Анатолій Гриценко високо характеризує професійні якості новопризначеного міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, але висловлює сумнів у можливості реалізації його потенціалу в нинішній політичній ситуації.

"Грищенко вступає на цю посаду далеко не за сприятливих умов, і чи буде використаний його потенціал і професійні якості - це питання", - сказав Гриценко у вівторок, коментуючи указ президента України про призначення Грищенка на посаду глави зовнішньополітичного відомства. До останнього часу Грищенко обіймав посаду посла України в США.

Президент УЦЕПД аргументував складність ситуації для реалізації професійних якостей міністра тим, що Україна знаходиться напередодні президентських виборів і "вступила в чергову, уже третю, фазу політичної реформи, що ще не зрозуміло чим закінчиться".

"Це - складна ситуація, і для Грищенка вона ускладнюється тим, що Україна занадто просунулася на шляху реальної інтеграції в створювані Росією структури й об'єднання: Єдиний економічний простір (ЭЕП), міжнародний газотранспортний консорціум. З іншої сторони вона дуже мало просунулася на шляху офіційно декларованого вектора зовнішньої політики - європейської інтеграції. Виходячи з цих умов, йому буде важко працювати", - відзначив він.

Разом з тим, Гриценко не виключив, що призначення людини, "яку багато хто називає прозахідно орієнтованою, є свого роду сигналом компенсації дипломатичною мовою Європі і Вашингтону за ті практичні кроки, за ту, по багатьох напрямках, здачу українських позицій у переговорах з Росією в рамках "четвірки" і на двосторонній основі".

Керівник УЦЕПД також вважає, що президент України готовий підписати документи по створенню ЄЕП. "На жаль, експертні оцінки говорять про те, що цей документ ще сирий й у ньому мінімально враховані інтереси України. Ці документи не можна підписувати, тому що там є ряд положень, неприйнятних для України. І, не створивши нічого дієздатного на просторі колишнього СРСР, ми, проте, зіпсуємо відносини на європейському напрямку. Я думаю, що це буде втрата для країни. А Росія, що такими темпами просуває ЄЕП, практично поховала СНД", - відзначив Гриценко.

Разом з тим експерт висловив сподівання, що Грищенко "буде пробувати внести логіку в прийняття зовнішньополітичних рішень". "Він буде мати прямий контакт із президентом і, у рамках можливого на міжособистісному рівні, я думаю, він зможе викласти свої аргументи президентові", - підкреслив він, продовживши: "Я не думаю, що Грищенко зможе стати оплотом українських інтересів і вести самостійну політику в державі, де усі більш-менш важливі рішення приймаються одною особою, де протиріччя прийняттю ключових рішень загрожує можливою відставкою або, як мінімум, твердою критикою".

Характеризуючи професійні якості новопризначеного міністра, Гриценко висловив думку, що Грищенко - "людина, давно підготовлена до посади міністра, дуже досвідчений дипломат, високий професіонал, здатний за своїм потенціалом працювати на посаді міністра закордонних справ". "Він виявив себе з позитивної сторони, відстоюючи інтереси України в США, працюючи там довгий час, і намагаючись налагодити взаємовигідні стосунки в дуже складній політичній ситуації. Він також брав участь у переговорних процесах у Росії, і йому також удалося по багатьом позиціям відстояти інтереси України. У нього гарний імідж у дипломатичному світі, його добре знають у Брюсселі, США, у Москві", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...