Міністр Зленко позбувся крісла через мера Омельченка – Полохало

Середа, 3 вересня 2003, 11:44
Шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало вважає, що відставка міністра закордонних справ України Анатолія Зленка є "ситуативною" і пов'язана з фігурою мера Києва Олександра Омельченка, а не з досягненням Зленком пенсійного віку.

Таку думку Полохало висловив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи указ президента України про відставку Зленка.

2 вересня президент України Леонід Кучма звільнив Зленка з посади міністра закордонних справ, призначивши на цю посаду Костянтина Грищенка, який працював до останнього часу послом у США. Зленкові у червні виповнилося 65 років - граничний відповідно до українського законодавства вік роботи на державній службі.

"Відставка Зленка була ситуативною і мотивованою фігурою Омельченка. І не випадково, що негативний пі-ар відставки Зленка був більш резонансним, ніж призначення нової людини. У цьому - парадокс. Він (Зленко) став не стільки жертвою свого віку, а стільки того факту, що він - ровесник Омельченка, який є не дуже зручною фігурою для певних політико-фінансових угруповань", - сказав Полохало.

Говорячи про призначення на посаду міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, політолог висловив думку, що новопризначений міністр не буде впливати на вибір пріоритетів зовнішньої політики держави.

Разом з тим Полохало вважає, що та або інша орієнтація міністра закордонних справ "у даній конкретній політичній ситуації не має жодного значення". "Це тільки посада чиновника, який повинен реалізувати складний різновекторний курс України.

Все буде вирішувати президент і ті, хто на нього впливає", - сказав політолог, додавши: "Жоден міністр не мав вирішального впливу при виборі пріоритетів у зовнішній політиці. Мова йде про технічну функцію людини, яка сприймається тільки тому, що посада важлива з погляду традицій, правил і політичної культури західного світу, не більш того".

Грищенко працює послом України в США з 28 січня 2000 року.


Читайте також:

Грищенко – людина на один рік?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News