Мельниченко ще три роки тому знав, що Кучма задумав реформу

Середа, 3 вересня 2003, 12:27
Ідея обрання президента парламентом вперше обговорювалася президентом Кучмою ще влітку 2000 року.

Як повідомив народний депутат Микола Томенко, про це свідчить запис розмови, здійснений майором Миколою Мельниченком.

Голова комітету з питань свободи та інформації, член "Нашої України" розповів, що ще у березні 2000 року Кучма мав зустріч у своєму кабінеті з одним із тогочасних керівників парламенту. Під час зустрічі президенту була запропонована схема, яка б дозволила йому залишитися на президентській посаді після завершення другого строку, передає слова Томенка радіо "Свобода".

Останній отримав від майора Мельниченка запис розмови, і повідомляє, що першим кроком у реалізації плану мала стати перемога пропрезидентської політичної сили на парламентських виборах 2002 року.

"Насправді Кучмі детально розповідали, як технологічно можна виграти в опозиції – зробити все, щоб під патронатом президента прийшла відповідна сила до парламенту, а потім конституційно змінити країну на парламентську республіку", - зазначає Томенко.

Потім, за його словами, отримавши більшість місць у парламенті, ця сила мала б внести зміни до Конституції, які б передбачали обрання наступного президента вже парламентом.

Як вважав співрозмовник Кучми, нова пропрезидентська більшість не була б зацікавлена у всенародних виборах президента через два роки після парламентських виборів. Адже, як пояснює він, "не відомо, як будуть проводитися вибори, і хто може стати наступним президентом".

Томенко вважає, що сценарій, запропонований Кучмі більше трьох років тому, реалізовується саме зараз. "Тепер те, що обговорювалося три роки назад стає реальністю. Кучма зрозумів, що ті мудрі люди, які йому казали, що якщо він не може стати президентом на третій термін, а його представник перемогти на виборах, то найкраще зліквідувати посаду президента", - зазначив він.

"Це гра Леоніда Кучми і гра, яка готувалася щонайменше у 2000 році. І даний фрагмент, який запропонував Микола Мельниченко, і про який ми з ним говорили, ще коли я перебував у США, цьому добре свідчення", додав Томенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування