КАБМІН ПОКИ НЕ СХВАЛИВ ЄЕП – ЧЕРЕЗ ПРОТИРІЧЧЯ З ЄС

Середа, 3 вересня 2003, 14:16
10 вересня уряд України продовжить обговорення документів єдиного економічного простору України, Росії, Білорусії і Казахстану (проекти угоди і концепції ЄЕП) і ухвалить відповідне рішення, повідомив міністр економіки і з питань європейської інтеграції Валерій Хорошковський.

"Сьогодні в тому вигляді, у якому документ є, ми його вважаємо сирим. І він повинен пройти певну процедуру", - сказав він у середу в інтерв'ю журналістам.

За словами Хорошковського, проекти документів будуть спрямовані для аналізу в українські міністерства і відомства.

У середу уряд України заслухав інформацію першого віце-прем'єра, міністра фінансів Миколи Азарова з цих питань і обговорив це питання на своєму засіданні.

Хорошковський відзначив, що під час засідання Кабінету міністрів було висловлено багато зауважень і застережень, у тому числі і "у рамках протиріччя Конституції і законів України".

Серед найбільш гострих моментів, що піднімалися під час обговорення проекту концепції ЄЕП, він назвав складність інтеграції одночасно в два простори - Євросоюз і ЄЕП. Міністр також підкреслив, що документи по ЄЕП не повинні спричинити "втрати суб'єктності України".

За словами Хорошковського, навіть позначення єдиного митного союзу в документах приведе до того, що всі зовнішні контрагенти України по Світовій організації торгівлі і ЄС можуть переглянути свої угоди стосовно України.

"У цьому зв'язку питання формулювань і чіткого відображення в документі позицій України стоїть досить гостро і вимагає доробки", - заявив міністр.

Про створення ЄЕП Білорусія, Казахстан, Росія й Україна заявили в лютому поточного року. Для цього була сформована Група високого рівня, українську сторону на якій представляв перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров.

Проекти угоди і концепції Група схвалила на останній сьомій зустрічі в Астані в середині серпня. Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв при цьому сказав, що угоду про створення ЄЕП глави країн "четвірки" можуть підписати на саміті СНД у Ялті 18-19 вересня.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування