Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄЕП не суперечить вступу до СОТ. Адже він подібний Євросоюзу – Азаров

Середа, 3 вересня 2003, 14:56
Перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров підтверджує позицію України, згідно з якою створення Єдиного економічного простору не суперечить її намірам стати членом Світової організації торгівлі.

"Наш намір створити ЄЕП не повинен суперечити вступу до СОТ. Ми завершимо переговори (із СОТ) і це наш пріоритет", - сказав у середу в інтерв'ю журналістам Азаров, який очолює Групу високого рівня, що бере участь у процесі підготовки документів по створенню ЄЕП.

Він звернув увагу на той факт, що в Україні за останні роки відзначається стабільний економічний ріст на рівні 5-9%, що вимагає стабільних ринків збуту. Так, за словами першого віце-прем'єра, тільки за перше півріччя нинішнього року експорт зріс на 31%, імпорт - на 27%, а товарообіг - на 1/3, причому більше 20% загального товарообігу і 100% товарообігу в сфері енергоносіїв припадало на Росію, Казахстан і Білорусію, що ведуть переговори про створення ЄЕП. У той же час товарообіг із країнами Євросоюзу складає близько 16%.

"Коли ми вивчили економічні перспективи, наші товари порівняно з товарами країн, що ведуть переговори про ЄЕП, більш конкурентноздатні, що створює певні переваги. ЄЕП - це перспективні і стабільні ринки для товарів і капіталів", - підкреслив Азаров.

Він також відзначив, що в рамках СОТ діють різні регіональні об'єднання, наприклад Євросоюз. "Багато країн у рамках своїх регіонів створюють регіональні організації, що у свою чергу створює сприятливі умови для економічного розвитку. Країни, що існують самі по собі, як правило, повільно розвиваються, і відстають економічно. Якщо хтось говорить, що цей проект (ЄЕП) не перспективний, він повинен подумати про економічні наслідки у випадку відмови від нього", - підкреслив Азаров.

За його словами, український уряд приступив до процедури розгляду тексту угоди і концепції створення ЄЕП, як це передбачено регламентом. "Ми приступили до внутрішньодержавної процедури, щоб дати президентові відповідні матеріали", - сказав перший віце-прем'єр.

Як відзначає Азаров, у проекті концепції Єдиного економічного простору України, Росії, Білорусії і Казахстану не передбачене створення "ніяких наднаціональних структур", а тільки єдиного міждержавного регулюючого органа з питань тарифів і торгівельних відносин.

Так він прокоментував інформацію в ЗМІ про те, що в проекті концепції передбачений якийсь наддержавний орган, що загрожує суверенітетові України.

"Ніяких наднаціональних структур у проекті не існує, а тільки існує єдиний міждержавний регулюючий орган, що буде займатися тарифами і торгівельними відносинами. Це - нормальна практика", - сказав він.

За словами Азарова, на першому етапі створення ЄЕП передбачене створення зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень. "Це для нас є головним. Хто ж буде розглядати спірні питання, коли вони будуть виникати між нашими країнами і підприємцями. Природно, що повинен бути орган, що буде оперативно вирішувати ці питання", - підкреслив він.

Азаров підтвердив, що планується створювати ЄЕП поетапно і здійснювати перехід від одного етапу до іншого в тому обсязі і тоді, коли це буде відповідати національним інтересам.

Як повідомлялося, наприкінці серпня прем'єр Росії Михайло Касьянов не виключив, що зі створенням Єдиного економічного простору (ЄЕП) Білорусією, Казахстаном, Україною і Росією ці країни погодяться передати частину своїх повноважень до
наднаціонального органу.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ЄЕП закриває Україні двері в Європу. З 18 вересня – тільки через кремлівську хвіртку

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...