Ющенко звинувачує Тігіпка, що він втягує МВФ у свій піар

Середа, 3 вересня 2003, 15:58
Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко назвав політичним ходом намір уряду і Національного банку України достроково повернути борг МВФ у розмірі майже $2 млрд.

"Дострокове повернення боргу МВФ у розмірі майже $2 млрд., анонсоване керівництвом НБУ, - це політичний крок, піар-хід, мета якого продемонструвати: ми, так би мовити, настільки успішні, що навіть можемо дозволити собі достроково повернути борги", - заявив Ющенко, повідомляє в середу прес-служба блоку "Наша Україна".

Він відзначив, що кредити МВФ надаються під дуже невисокі відсотки і є дешевими в обслуговуванні. "Немає нічого поганого в тому, що заможні держави повертають борг достроково, але це не зовсім відповідає українським реаліям", - підкреслив Ющенко.

Лідер "Нашої України" відзначив, що стабільність гривні вимірюється не тільки обсягами валютного резерву, але й показниками споживання. Ющенко звернув увагу на те, що сьогодні в Україні мінімальна пенсія складає $9, більшість зарплат ледь досягають 40% від прожиткового мінімуму, дотепер не введена мінімальна зарплата на рівні 237 грн., а 60% українських громадян знаходяться за межею бідності. У таких умовах, на його думку, доцільніше спрямувати кошти в соціальний сектор, а не віддавати їх МВФ.

Ющенко також застеріг, що виплата майже $2 млрд. може призвести до дестабілізації на ціновому ринку і викликати несподівані інфляційні і девальваційні процеси. "В Україні велике значення має обсяг валютних резервів. Хіба ми маємо такі великі резерви, що можемо їх зменшувати? Це дуже недальновидна політика. Навпаки, сьогодні проблемою номер "один" є накопичення резервів", - підкреслив він.

Політик нагадав, що однією з причин російської фінансової кризи 1998 року, що призвела до втрати 20% ВВП, була саме проблема нестачі резервів. "Україні варто зробити висновки з цього уроку, адже ціна за помилки була заплачена надзвичайно висока", - сказав він.

За словами Ющенка, ініціативи керівництва НБУ були б виправдані, якби реалізувалися синхронно з іншими кроками, спрямованими на поліпшення добробуту і якби держава мала достатні резерви.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Віктор Янукович заявив про плани уряду найближчим часом розглянути разом із НБУ питання про можливості дострокового погашення зовнішнього боргу країни перед МВФ. Глава Нацбанку Сергій Тігіпко у свою чергу заявив, що НБУ готовий достроково сплатити борг МВФ у розмірі $1,8 млрд. до кінця 2003 року.

Раніше президент Леонід Кучма доручив прем'єрові і главі НБУ Сергієві Тігіпку розглянути питання дострокового погашення в 2003-2004 роках заборгованості України перед МВФ із метою зменшення витрат на обслуговування зовнішнього боргу країни.

Держборг України на 31 липня 2003 року складав $14,54 млрд., у тому числі МВФ - $1,84 млрд.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування