МЗС НЕ ВІДСТУПАЄ: проект ЄЕП суперечить Конституції України

Четвер, 4 вересня 2003, 11:27
Україна може розглядати своє співробітництво в рамках Єдиного економічного простору лише як "комплементарний до євроінтеграційного курсу проект", вважає перший заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олександр Чалий.

Цей проект повинен розглядатися як такий, що сприяє і забезпечує євроінтеграційні прагнення Києва, підкреслив Чалий в інтерв'ю газеті "Голос України", опублікованому в четвер.

Він нагадав, що в заяві Верховної Ради України "Формуванні єдиного економічного простору України, Республіки Бєларусь, Російської Федерації, Республіки Казахстан" від 22 травня 2003 року, зокрема, підкреслюється, що формування ЄЕП "може здійснюватися у формах і межах, що не повинні суперечити курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію".

"Для нас це ключова формула. На практиці вона означає, що в рамках ЄЕП ми можемо взяти участь лише в створенні зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень, але не у формуванні наднаціональних органів, створенні митного союзу, введенні загальної валюти", - сказав перший заступник міністра.

Чалий вважає, що положення проекту угоди про формування ЄЕП, що передбачає передачу частини повноважень суверенних держав наднаціональним органам, суперечить Конституції України.

Основний закон, відзначив він, "чітко визначає" вичерпний перелік органів, через які народ України як носій суверенітету здійснює свою владу. До цього переліку належать органи державної влади й органи місцевого самоврядування.

"Конституція не передбачає можливість делегування народом України суверенної влади наднаціональним органам", - сказав перший заступник глави МЗС із питань євроінтеграції.

Разом з тим, відзначив він, відповідно до Конституції, "укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Основного закону".

"Також треба врахувати, що відповідно до закону України "Про міжнародні договори України" ратифікація угоди про формування ЄЕП може здійснюватися двома третинами голосів народних депутатів, тому що мова йде про міжнародний договір щодо участі України в міждержавному об'єднанні з наднаціональними повноваженнями", - підкреслив Чалий.

Він не вважає, що позиція Києва відносно ЄЕП і стратегічного курсу на євроінтеграцію зміниться у випадку, якщо Євросоюз відмовиться надати Україні асоційований статус. У той же час, підкреслив він, відповідь Євросоюзу "буде впливати на визначення форм, методів і темпів нашої євроінтеграції".

Раніше перший віце-прем'єр, міністр фінансів України Микола Азаров, що очолює групу високого рівня, яка бере участь у підготовці документів по створенню ЄЕП, повідомив, що в проекті концепції ЄЕП не передбачене створення "ніяких наднаціональних структур", а тільки єдиного міждержавного регулюючого органу з питань тарифів і торговельних відносин.

Як повідомив Азаров у середу, уряд України на нинішньому етапі підготовки до підписання президентами України, Росії, Білорусії і Казахстану концепції й угоди про створення ЄП чотирьох країн уже не може вносити які-небудь зміни до цих документів.

За його словами, сьогодні уряд почав процес розгляду і проведення внутрішньодержавних процедур, що передують підписанню президентами цього документа.

Очікується, що угоду буде підписано в ході саміту СНД у Ялті 18-19 вересня.

На минулому тижні анонімний представник МЗС Росії висловився за звільнення глави МЗС України Анатолія Зленка після того, як він заявив, що Україна виключає створення наднаціонального органу в ЄЕП.

За день до цього прем'єр Росії Михайло Касьянов зробив протилежну заяву: "Важливо, що наші країни (Росія, Україна, Білорусія і Казахстан) погодяться в майбутньому проводити єдину зовнішньоекономічну і міграційну політику, що означає, що надалі вони погодяться на передачу частини своїх повноважень до такого органу".

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

У МЗС РОСІЇ ВИМАГАЮТЬ ЗВІЛЬНИТИ ЄВРОІНТЕГРАТОРА ЗЛЕНКА

У Єдиного економічного простору з'явиться начальник?

Зленко заочно відмовив Касьянову в домаганнях

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...