Шуфрич: кучмісти не хочуть партійних виборів і страти перебіжчиків

Четвер, 4 вересня 2003, 12:00
Депутат з фракції СДПУ(О) Нестор Шуфрич бачить для більшовиків два найбільш проблемних питання у новому законопроекті змін до Конституції, який узгоджують Медведчук з Морозом і Симоненком.

"Складність, я кажу так як є, вдвох нормах – це пропорційні вибори. Іще одне питання, яке є в [проекті змін до] Конституції, що забороняється переходити із фракції в фракції, після того як ти обраний як кандидат за списком якоїсь конкретної політичної сили". Про це розповів Шуфрич в ефірі програми "Саме той".

Пояснюючи складність партійних виборів, він сказав, що "сьогодні в більшості приблизно 170 депутатів-мажоритарників". "І вони сьогодні розуміють, що буде зовсім інша система виборів".

Водночас, на думку Шуфрича, "незалежно від проведення реформи" у 2006 році вибори до Верховної Ради відбуватимуться за пропорційною системою або "максимально наближеною до пропорційної системи".

Говорячи про перебіжчиків, Шуфрич сказав, що "сьогодні парламент цим хворіє, це треба визнати". "Міграція в межах фракцій значна. Зараз цей прецедент введений... як норма".

Шуфрич також нечітко дав зрозуміти, що в новому законопроекті змін до Конституції президента буде запропоновано обирати не 3/4, а 2/3 депутатського складу.

"Три чверті знімаємо", - сказав він. "Ну, це остання процедура імпічменту. Чому таке необхідно? Все може бути – коаліція може розвалитись, а хтось має відіграти на період нових виборів фактор стабілізації влади в державі".

Говорячи про направлення на експертизу до Конституційного суду третього законопроекту, Шуфрич висловився за те, що це треба зробити голосуванням у залі.

"Я вважаю, що ми зараз вже не маємо права на експерименти і маємо надіслати цей документ тим шляхом, який вже перевірений. Принаймні законопроект 0999, який у свій час надсилався до Конституційного суду, через рішення Верховної Ради. Ми маємо повторити цей шлях".

Президент, як відомо, відкликав свій законопроект, бо, на його думку, процедура його направлення до КС просто за підписом спікера була незаконною.

Говорячи про противників політреформи, Шуфрич сказав, що "є у нас окремі кандидати, які переконані, що вони стануть президентами".

"Вони вже сьогодні просять звертатися до них: "Пане президент". Такий випадок під час приїзду Віктора Ющенка вже відбувся на Закарпатті. Звернувся Петро Порошенко на одному із засідань, що давайте не будемо сумніватись, хто є єдиним кандидатом від опозиції – це Віктор Ющенко. І давайте вже будемо звертатись до нього "Пане президент". І всі це привітали", - розповів Шуфрич.

За матеріалами сайту "Огляд телеефіру"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування