Шерр: Україна та ЄС "танцюють" в стилі XVIII сторіччя

Понеділок, 8 вересня 2003, 10:28
Вступ України до Єдиного економічного простору з Росією, Білорусією й Казахстаном стане кроком, що "може продовжити процес стагнації" країни.

Таку думку висловив у п'ятницю Джеймс Шерр, експерт Центру досліджень конфліктів при Військовій академії Великобританії.

"Процес інтеграції до ЄЕП суперечить стандартам ЄС", - відзначив Шерр на семінарі економічного форуму в польськом місті Криниця.

Він додав, що "буде мати місце інтеграція, що продовжить культуру бізнесу, яка не буде залучати інвесторів".

Коментуючи відносини України і ЄС, Шерр відзначив, що "вони не є процесом наближення, і не продиктовані глобалізацією".

"Вони нагадують танець 18 сторіччя, коли дві сторони роблять красиві па, навіть стикаються, однак разом не працюють. І в цьому випадку ЄС однаково винен за цей танець, як і Україна".

За його словами, ЄС бачить у перешкодах відносин з Україною "ряд адміністративних проблем, але насправді вони мають політичний характер".

Шерр також відзначив, що прогрес у відносинах в Україною "неможливий, поки ми не займемося зміною влади". "Я вважаю, що Захід повинен відігравати позитивну роль у цій боротьбі. Сили, які протидіють в Україні, не знаходяться у вакуумі, і цим треба зайнятися", - сказав експерт.

Як приклад Шерр навів Ющенка. "Приклад Ющенка показав, що в Україні можна змінити дуже швидко дуже багато. Але це питання не особистості, а питання стандартів", - відзначив він.

Там же у Криниці Борис Тарасюк, голова парламентського комітету з питань євроінтеграції, вважає, що головні проблеми стосунків ЄС з Україною полягають у "нинішній владі", проте в "ЄС про це воліють не говорити".

Тарасюк погодився з думкою Шерра, що з боку ЄС відсутня стратегія щодо України. "Хоча формально є стратегія, але практично її немає. Нам пропонують незрозумілі взаємини "сусіда".

Коментуючи майбутній візит комісара ЄС із питань розширення Гунтера Ферхойгена, Тарасюк нагадав, що "він є особою, яка буде виробляти ставлення ЄС до угоди про ЄЕП". "Це то самий Ферхойген, який у 2001 заявив, що говорити про членство України в ЄС - це як говорити про членство Мексики у США". Тарасюк вважає це "прикладом ставлення до України".

Але, на думку Тарасюка, поки "Україна не демонструватиме єдність декларацій та дій, годі чекати відповідної поведінки з боку ЄС".

Тарасюк також сказав, що співчуває заступнику міністра закордонних справ Олександру Чалому, як "справжньому симпатику євроінтеграції".

"Українська правда", Криниця, Польща

Поїздка журналістів на економічний форум у Криниці здійснена за підтримки фонду "Відродження"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування