21 жовтня – день народження європейського маршруту "Одеса-Броди"?

Понеділок, 8 вересня 2003, 11:05
21 жовтня цього року може початися перша комерційна прокачка легкої нафти у напрямку Одеса-Броди. Про це повідомив "Українській правді" міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов під час економічного форуму у польській Криниці.

Він зазначив, що під час форуму були досягнуті домовленості, що "це буде виконано зусиллями Польщі і Єврокомісії та нашими зусиллями".

Єрмілов також повідомив, що якщо найближчим часом будуть підписані контракти на купівлю 9 мільйонів тонн нафти європейськими нафтопереробними заводами, то "качати нафту" нафтопроводом "Одеса-Броди" "можна хоч завтра".

"Всі можливості є", - сказав міністр. "Ми сьогодні маємо контрактне заповнення у прямому напрямку легкою нафтою, контракт на прокачку 9 мільйонів тонн. Тобто це ресурс, який запропоновано прокачати", - пояснив міністр.

Він додав, що поки що є домовленості на купівлю 4-5 мільйонів тонн прокачаної нафти нафтопереробними заводами Європи.

"Якщо ми покладемо повний пакет всіх контрактів на купівлю 9 мільйонів тонн нафтопереробними заводами в Європі, то можна сказати, що економічно питання вирішено", - сказав він і додав, що "економічна перевага очевидна і для Росії, і для Європи".

Єрмілов також відзначив, що "оскільки політичне напруження навколо проекту "Одеса-Броди" дуже велике" і з боку Євросоюзу, і з боку Росії, то "політичного рішення" щодо використання трубопроводу "бути не може".

Коментуючи питання реверсу по нафтопроводу, Єрмілов повідомив, що "ми маємо пропозицію по заповненню з боку ТНК, і сьогодні ТНК вже не каже, що вона буде прокачувати цю нафту, вона каже, давайте ми її тільки заповнимо".

"Тому ми домовилися, і з ТНК у тому числі, що ми проводимо тендер, відбираємо консультанта світового рівня на незалежному тендері, виконуємо техніко-економічне обґрунтування і дивимося: економічно вигідно прокачувати по реверсу чи не вигідно", - сказав міністр.

"Українська правда", Криниця, Польща



Поїздка журналістів на економічний форум у Криниці здійснена за підтримки фонду "Відродження"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування