Україні досить хоча б натякнути на членство в Євросоюзі

Вівторок, 9 вересня 2003, 10:25
Член Європейського парламенту Ян Маріус Вірсма вважає, що Євросоюз має дати зрозуміти Україні, що не виключається її членство в ЄС.

"Я вважаю, що і Європейська комісія, і Рада міністрів ЄС мусять задекларувати без уточнення конкретних дат, що Україна зможе вступити у Європейський союз", - сказав Вірсма в інтерв'ю українській службі радіо "Свобода".

Ян Маріус Вірсма, член Європейського парламенту від Голландії, є співголовою Комітету парламентського співробітництва "Україна – Європейський Союз".

Вірсма вважає, що Європейська комісія "не була достатньо відкритою в діалогах з Україною і не давала чіткої відповіді, чи буде прийнята Україна в ЄС, чи ні".

"На мою думку, якби Єврокомісія зараз конкретно заявила про те, що Україна має такі шанси, то це було б дуже міцним і позитивним імпульсом для подальшої інтеграції України в ЄС".

Водночас, за словами депутата Європарламенту, в Єврокомісії є "підозри", що на політичні рішення України має великий вплив Росія. "Тому Європейська комісія вагалася, бо не мала також цілковитого переконання, що Україна піде європейським шляхом".

Вірсма також вважає, що якщо Україна підпише договір про членство в ЄЕП, то цим вона перекреслить свою попередню політичну орієнтацію на Європу. Тоді форма та зміст політико-економічних відносин між Україною і ЄС великою мірою залежатимуть від стосунків між Євросоюзом і Росією.

"Відразу виникає запитання: чи можуть синхронізуватися офіційні амбіції України стати членом Європейського союзу та Єдиного економічного простору? На мою думку, вступ України в ЄЕП суперечитиме прагненням України вступити в ЄС", - зазначив

Вірсма пояснив свою думку так: "Якщо створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС та Україна-Росія можливе (бо з Росією Євросоюз планує також створити зону вільної торгівлі), то за наявності ЄЕП перепоною для створення цих зон торгівлі стане Білорусь, для якої неможливе створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом".

"В України лишається єдиний вибір: або продовжувати інтегруватись в ЄС, або ж стати членом економічного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Не можна бути членом двох союзів одночасно", - вважає Вірсма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування