Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном знову розсварить депутатів?

Вівторок, 9 вересня 2003, 17:08
Фракції, які входять до парламентської більшості Верховної Ради України, ще не визначилися стосовно формування Єдиного економічного простору.

Фракції БЮТ і "Наша Україна" виступають проти підписання відповідних документів, фракція СПУ висловлюється за необхідність ознайомитися з документами, що пропонуються до підписання.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок координатор парламентської більшості, лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш повідомив, що фракції, що входять у парламентську більшість, ще не виробили своєї позиції з цього питання.

З його слів, позиція більшості буде відпрацьовуватися протягом нинішнього й наступного тижня.

Гавриш зазначив, що депутати його групи (до "Демініціатив" входить 23 з 450 діючих депутатів) є прихильниками "інтеграції з Росією за формулою вільної торгівлі". "Нам треба пройти цей шлях для того, щоб зрозуміти, чи може бути поглиблена така інтеграція у майбутньому", - відзначив депутат. На його думку, "договір про вільну торгівлю, зона вільної торгівлі - це передвісник будь-якої інтеграції".

У свою чергу лідер фракції "Аграрії України" Катерина Ващук в інтерв'ю агентству зазначила, що депутати її фракції (16 депутатів) ще не ознайомилися з документами, що стосуються формування ЄЕП. За її словами, фракція наполягає на тому, щоб депутатів ознайомили з цими документами, а також на проведенні парламентських слухань із цього питання.

Уповноважений представник фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич в інтерв'ю журналістам підкреслив, що його фракція (37 парламентаріїв) буде підтримувати підписання угоди про створення ЕЄП. "Ця угода не суперечить концепції інтеграції України в Європейський Союз, а зміцнює позиції вітчизняних товаровиробників, в тому числі і на ринках СНД", - відзначив він.

Член фракції БЮТ Андрій Шкіль в інтерв'ю агентству заявив, що "ЄЕП - це ще одна спроба президента України Леоніда Кучми зберегти свої повноваження через гарантії Росії". На його думку, Україна вступає в явно невигідне співтовариство, яке потягне за собою втрату всіх елементів державності.

"ЄЕП нівелює фінансову, економічну незалежність країни", - заявив Шкіль. З його слів, фракція БЮТ (18 депутатів) буде активно виступати з позиції неприйняття і непідписання документів, що пропонуються для створення ЄЕП. У той же час, депутат висловив упевненість у тому, що, коли це питання буде поставлене на голосування в парламенті, то 300 голосів народних депутатів гарантовані.

Член фракції "Наша Україна" Віктор Пинзеник в інтерв'ю агентству підкреслив, що фракція ще не обговорювала це питання, тому що воно готувалося "під сукном".

На думку депутата, у парламенті необхідно розглянути інформацію уряду, що стосується створення єдиного економічного простору.

Пинзеник переконаний, що "після підписання документів про ЄЕП не потрібні будуть баталії про внесення змін у Конституцію України, про систему виборів". Після формування ЄЕП "жодного рішення Україна вже ухвалювати не буде", впевнений він.

З його слів, позиція фракції "Наша Україна" (102 депутати) полягає в тому, що її депутати ніколи не будуть голосувати "за речі, які суперечать Конституції України й які ведуть до втрати незалежності". У той же час, зі слів Пинзеника, у багатьох представників фракцій більшості також виникли сумніви стосовно цього документа, "який знищує суверенну Україну".

Лідер фракції Соцпартії (20 депутатів) Олександр Мороз в інтерв'ю агентству повідомив, що поки що у парламенті немає об'єктивної інформації з питання формування єдиного економічного простору.

Він відзначив необхідність отримати повну й об'єктивну інформацію з цього питання, а тоді вже обговорювати питання стосовно реалізації такої угоди, в якій формі буде вона реалізована, на яких умовах, й які особливості цього документа.

"Я переконаний, що президент не ризикне підписати якісь авантюрні речі", - підкреслив Мороз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування