ГОНГАДЗЕ УБИЛИ ПЕРЕВЕРТНІ З БАНДИ КИСЕЛЯ? І ПРО ЦЕ ЗНАВ МАРЧУК?

Вівторок, 9 вересня 2003, 18:18
Народний депутат, голова тимчасової слідчої комісії Григорій Омельченко назвав прізвища людей, які фігурують у листах колишнього міліціонера Ігоря Гончарова, що були оприлюднені після його смерті, як викрадачі журналіста Георгія Гонгадзе.

У вівторок після засідання очолюваної ним комісії Омельченко процитував журналістам уривки з листів Гончарова, не пропускаючи прізвищ, які раніше не були оприлюднені у ЗМІ у зв'язку з недоведеністю автентичності записів колишнього міліціонера.

"Хомула (екс-начальник київського Управління по боротьбі з організованою злочинністю Сергій Хамула, звільнений у лютому 2003 року за недоліки у роботі) вимагав, щоб я не давав свідчень стосовно тих працівників УБОЗу, які разом із Нестеровим й іншим злочинцем, що входив, як і Нестеров, в угруповання "Киселя", викрали у вересні 2000 року на бульварі Лесі Українки у Києві Георгія Гонгадзе.

Прізвища цих осіб, як і працівників кримінальної розвідки, що відслідковували перед цим місцезнаходження Гонгадзе, я повідомив працівникові СБУ (Омельченко не назвав прізвища цього працівника СБУ, оскільки він знаходиться під охороною й депутат боїться за його безпеку) і частково журналістові Єльцову (журналіст Олег Єльцов, який раніше був знайомий з Гончаровим й опублікував його листи до матері)..., а також про причетність працівників УБОЗу до інших убивств і викрадень, що здійснили особи, що входили в групу Свєтлова-Нестерова.

Ці злочини вчинені за наказом тодішнього міністра Кравченка (глава МВС Юрій Кравченко), а згодом міністра Смірнова (міністр внутрішніх справ Юрій Смірнов). До цих викрадень причетні вищі посадові особи нашої держави і наш президент.

...У мене є матеріали, зібрані разом із працівником СБУ - магнітофонні, аудіозаписи із зізнаннями Нестерова й інші матеріали.

Я запропонував Хомулі офіційно у присутності журналістів, працівників СБУ вилучити їх у тому місці, де я вкажу", - процитував фрагменти листів Омельченко.

При цьому голова комісії зачитав ще один фрагмент, в якому йдеться, що матеріали про те, хто безпосередньо здійснив викрадення Гонгадзе, Гончаров "передав Є.К.М". "Особисто я можу їх (ініціали) розшифрувати як Євгенію Кириловичу Марчуку", - сказав народний депутат.

Він також повідомив, що питання про те, кому належать ці ініціали, комісія розгляне на своєму засіданні. У випадку відповідного рішення комісії Марчук буде запрошений на її засідання, додав Омельченко.

Разом з тим Омельченко допускає, що під цими ініціалами Гончаров мав на увазі іншу людину.

Народний депутат пояснив своє рішення оприлюднити фрагменти листів колишнього міліціонера, називаючи прізвища, тим, що вже готові експертні висновки, які підтвердили авторство записів Гончарова. Він відзначив, що раніше не робив цього, тому що взяв на себе зобов'язання перед Інститутом масової інформації, який оприлюднив "листа Гончарова", не робити цього до отримання висновків про автентичність записів.

Як заявив журналістам Омельченко, комісія встановила і вирішила: "організаторами викрадення Георгія Гонгадзе, що спричинило важкі наслідки, є чотири високопосадові особи - президент України Леонід Кучма, екс-глава адміністрації президента і нинішній голова Верховної Ради Володимир Литвин, а також колишній міністр внутрішніх справ (нинішній глава Державної податкової адміністрації) Юрій Кравченко й екс-глава СБУ (народний депутат) Леонід Деркач".

"Комісія ухвалила, щоб Генеральна прокуратура порушила проти цих чотирьох осіб кримінальну справу за ознаками статті 27 Кримінального кодексу, що установлює види співучасті в скоєнні злочинів, частини 3 статті 146 КК - викрадення людини, що привело до важких наслідків", - заявив Омельченко.

Він також підкреслив, що відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, зібрати докази у кримінальній справі можуть також громадяни, організації, установи.

Комісія направила зібрані докази до Генеральної прокуратури.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування